[municipalstarragona]
L'acord de govern entre Junts per Reus, ERC i Ara Reus es va anunciar el 27 de juny i es va fer efectiu l'endemà al matí, vigília de Sant Pere. Un plenari extraordinari convocat a correcuita —una pressa que l'oposició va criticar durament— va aprovar l'organització del govern i la creació d'un nou càrrec, la vicealcaldia.
Segons algunes fonts, la urgència per convocar la sessió s'explica perquè es volia assegurar que, a l'anada a Completes del vespre, hi aniria un govern nomenat i no en funcions. I més tenint en compte la visita institucional com a convidat d'honor de l'aleshores vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès.
De les promeses electorals al PAM
L'acord entre Junts, ERC i Ara Reus va suposar la revalidació del govern que ja havia dirigit el consistori durant el mandat 2015-2019. Per a l'etapa 2019-2023 es va acabar redactant, a finals del 2019, el Pla d'Acció Municipal. El full de ruta del mandat, seguint les petjades del Pla Estratègic Reus Horitzó 32, va convertir les promeses electorals dels partits en objectius a llarg termini.Més que accions concretes, el PAM dibuixava línies de treball, o projectes que no tenien per què executar-se abans del 2023. Amb aquest plantejament, el govern actual considera que s'ha executat en un 86%. Tot i això, durant l'anterior campanya electoral van ser nombrosos els compromisos electorals que tots els partits van anunciar i, a diferència dels de l'oposició, als de Junts, ERC i Ara Reus se'ls pot passar revista quatre anys després.
Alguns s'han assolit, altres s'han modificat o rebaixat, n'hi ha que s'han plantejat i, finalment, també n'han quedat alguns completament descartats. Tot plegat durant un mandat en el qual la pandèmia ha suposat un impacte notable. No només per l'aturada que va suposar a escala global en molts sectors sinó, segons ha subratllat repetidament el govern local, per haver desviat uns nou milions d'euros de partides diverses als Plans de Reactivació.

El Mercat del Carrilet s'havia de reformar, se'n va anunciar el tancament i, finalment, el seu trasllat Foto: Jordi Olària Gras
L'eix entre nord i sud, en fase preliminar
La pacificació de carrers, els eixos per a vianants i les noves centralitats ja es van plantejar durant la campanya electoral del 2019. Junts i ERC van anunciar un eix vianalitzat des del Mas Iglesias i l'estació d'autobusos fins a la de trens. Un projecte que, a la meitat nord, tot just ha fet les primeres passes a finals de mandat i, a la part sud, arribarà més tard.També s'ha plantejat, en forma d'avantprojecte, una reforma del passeig de Mata amb pàrquing subterrani inclòs que Junts va prometre en campanya. Havia d'implicar construir una passarel·la per connectar-lo amb el barri Gaudí per sobre l'estació de trens, mesura que Ara Reus volia executar amb un pas subterrani. Cap de les dues alternatives s'ha dut a terme, ni es preveu a curt termini tenint en compte que cal el vistiplau o la implicació d'Adif.
Ara Reus va plantejar, fins i tot, la seva opció per als terrenys que l'empresa estatal té al costat de l'estació de trens. Segons el seu parer, és allà on s'havia de construir un aparcament soterrat, acompanyat de les promocions d'habitatges que hi preveu el planejament urbanístic actual.
Al capdavall d'aquest eix nord-sud ja s'hi anunciava la zona del Carrilet com una gran aposta per a una nova centralitat. El projecte havia d'incloure, segons ERC, la reforma del mercat i s'havia d'aixecar un alberg de joventut. Abans d'acabar el mandat s'ha anunciat que la gran reforma urbanística de la zona tirarà endavant, però no començarà, almenys, fins al 2024.
Pel que fa al Mercat del Carrilet, aquests darrers quatre anys ha tingut projectes i plantejaments de tota mena. Malgrat l'aposta per reformar-lo feta durant la campanya electoral del maig del 2019, el febrer del 2020 es va anunciar que l'equipament tancaria el 29 de juny del 2021. Amb l'esclat de la pandèmia es va acabar ajornant aquest tancament fins a l'any 2024 i, finalment, l'Ajuntament ha comprat una nau a l'avinguda del Carrilet que ha de servir per convertir el tancament en un trasllat.
La vianalització, punta de llança de la mobilitat
La vianalització del raval de Santa Anna ha suposat canviar el com, però no el què de les promeses electorals fetes en aquest camp. Concretament, va ser Junts qui va anunciar la intenció de fer proves pilot tallant el trànsit als ravals de Santa Anna i de Jesús. Una idea que Ara Reus volia acompanyar de l'habilitació d'aparcaments dissuasius a les entrades de la ciutat o, almenys, fora de la zona més pròxima al nucli antic.El capítol de millores de mobilitat també s'hi van abocar compromisos com la reforma del camí de Valls i la de la ronda nord i el seu pas per la zona de l'escola La Vitxeta, totes dues a proposta de Junts. A la part sud de la ciutat, Ara Reus plantejava millorar la connexió entre els barris Fortuny, Juroca, Montserrat i Parcel·les Casas amb la zona de l'Hospital Sant Joan.

A l'antiga Hispània de Reus s'hi han de construir pisos de protecció oficial, una plaça i un aparcament Foto: Jordi Olària Gras
La Hispània i el Carme, compromisos parcials del 2019
Si durant aquest mandat la plana política reusenca ha recordat una promesa electoral del 2019 ha sigut, sens dubte, els 1.000 pisos de lloguer social anunciats per Carles Pellicer. Un compromís que ha quedat ben lluny d'assolir-se i que, malgrat això, torna a figurar al programa de Junts. Al capítol d'habitatge també es va anunciar, per part de Junts i d'Ara Reus, la intenció de comprar pisos buits a bancs i fons d'inversió —que no consta que s'hagi fet efectiva—.L'actual projecte de la Hispània es va plantejar, limitant-se a la part d'habitatge, durant la campanya electoral de la formació postconvergent. De fet, havia d'anar lligat amb una altra promesa electoral seva, la d'un nou equipament cívic —del qual no s'ha parlat en tot el mandat— a l'antiga escola Rubió i Ors, al carrer de l'Aigua Nova. Sense l'envergadura que ha acabat prenent, però ERC va anunciar l'any 2019 el desdoblament del CAP Sant Pere.
En aquest cas no va tractar-se d'una promesa feta pel partit reusenc, sinó d'un anunci del delegat territorial de Salut (d'ERC) fet en el marc de la campanya electoral dels republicans. Sense haver-se dut a terme aquest mandat, sí que figura com una de les peces del projecte urbanístic del barri del Carme.
Anuncis de nous equipaments que no s'han fet efectius
Precisament al nord del barri del Carme, el Vapor Vell —on ara es desa el Seguici Festiu— va convertir-se en protagonista de dos compromisos electorals amb un mateix objectiu, convertir-lo en una Casa de la Festa. Van ser Ara Reus i Junts els que van plantejar aquest projecte que, en el cas dels municipalistes, havia d'anar acompanyat d'un aparcament subterrani i una Escola Superior de Teatre i Arts Escèniques.Per als postconvergents s'havia de convertir en punt neuràlgic d'un nou eix cívic que connectés el nucli antic amb el passeig i el carrer de Mare Molas. Finalment, el govern ha anunciat fa uns mesos que el Vapor Vell ha d'acollir una Escola dels Oficis. El capítol de nous equipaments també va comptar, ara fa quatre anys, amb la promesa de dos nous centres cívics feta per ERC.
El primer, el Gregal, ha vist com aquest febrer començaven les obres de reforma de la nau on s'ha d'ubicar. El segon, anomenat Garbí, en canvi, ha patit un retard en el plantejament i no s'ha arribat a impulsar. Tampoc s'ha executat durant el mandat, però sí que se n'està redactant el projecte, l'escenari estable al Parc de Sant Jordi compromès per ERC.
El que sí que ha vist la llum i ja funciona plenament és el Centre Social El Roser. El mandat anterior va quedar a les portes de començar les obres i, durant la campanya electoral del 2019, ERC apostava per descartar l'objectiu previst i convertir-lo en un equipament cívic més pròxim a una biblioteca. Junts, per contra, es comprometia a executar les obres i posar en marxa l'equipament, fet que sí que s'ha produït aquest mandat.
Atracció d'empreses i energia renovable
L'àmbit dels equipaments municipals encara va comptar amb una proposta electoral més, la d'aixecar un tercer edifici al polígon Tecnoparc. Per part de l'Ajuntament hi ha, ara, el que acull firaReus i el Cepid. Junts i Ara, com ja s'havia plantejat entre 2015 i 2019, afirmaven que abans del 2023 s'havia de construir un nou viver d'empreses que finalment no s'ha projectat.Ja el 2019, el partit municipalista defensava que calia reparcel·lar els polígons industrials per oferir terrenys més grans que s'ajustessin a les necessitats d'empreses com les del sector logístic. S'ha fet algun avenç en aquest sentit, tot i que no va servir per culminar el projecte que hi havia al darrere. Com insisteix durant aquesta campanya electoral, Ara Reus ja proposava fa quatre anys crear una plataforma digital que serveixi de punt de venda per al comerç local.
Un sector al qual volien ajudar rebaixant la part que assumien els comerciants del cost dels llums de Nadal, mesura que, arran de la incorporació del led, s'ha dut a terme. En un altre àmbit, Junts va proposar, fa quatre anys, la creació d'una empresa energètica municipal. Reus Energia ha nascut durant aquest mandat, tot i que no assoleix l'objectiu que es pretenia el 2019.
Aleshores es veia com una manera de poder oferir el subministrament de llum a la ciutadania i les empreses tenint un control del seu preu des de l'Ajuntament. Ara que s'ha posat en marxa, aquesta visió s'ha d'assolir en una fase posterior, ja que d'entrada l'empresa subministra energia a dependències municipals a través de les plaques solars que s'hi instal·len.
Junts va tancar la campanya amb promeses com un increment de la plantilla de la Guàrdia Urbana de 170 agents que havia de permetre que el cos patrullés els carrers de Reus tres cops al dia. En quatre anys s'ha augmentat aquesta plantilla, però en una proporció prou inferior. El darrer gran compromís dels postconvergents aleshores va ser la creació d'un xec nadó bescanviable als comerços locals.
La mesura no s'ha dut a terme, tot i que el govern considera que accions com els Bons Reus han assolit el mateix objectiu que es buscava, impactar positivament en l'economia familiar de la ciutadania. Sí que ha sigut una realitat en els termes que va anunciar Junts la creació d'un Festival de les Roses que, tot just aquest cap de setmana passat, ha tingut la tercera edició.
El darrer capítol de promeses electorals no complertes el poden integrar l'anunci d'ERC de crear beques, premis i residències artístiques. O el compromís de Junts d'ampliar el Parc del Trenet i crear-hi el Museu del Ferrocarril.