GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQU√ć i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Not√≠cies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Formar part d'una mesa electoral: una obligació que admet ben poques excuses

L'incompliment del deure d'assistir-hi pot arribar a comportar penes de presó
Dos dels membres d'una mesa, en les passades eleccions generals. | √Ängel Ullate

 

Després dels sortejos que s'han dut a terme en les darreres setmanes, fa alguns dies que els diversos Ajuntaments reparteixen les 'notificacions de la sort', és a dir, que comuniquen als ciutadans 'agraciats' que els ha tocat formar part d'una mesa electoral a les eleccions generals del proper 10 de novembre. Ja sigui com a presidents o com a vocals; com a titulars o suplents; el deure d'acudir a les meses és inel·ludible per als ciutadans: no fer-ho pot comportar penes de fins a un any de presó.

 

Ara b√©, hi ha marge per a l'esperan√ßa: fins a set dies despr√©s d'haver rebut la notificaci√≥, cada ciutad√† pot presentar al¬∑legacions a la seva Junta Electoral de Zona (JEZ) per intentar evitar de formar part de les meses. La llei √©s estricta, per√≤ contempla alguns casos en qu√® els ciutadans aconsegueixen 'salvar-se' i quedar exempts d'aquest deure. N'hi ha de tres tipus: personals, familiars i laborals. A poc m√©s d'una setmana dels comicis, els repassem a TarragonaDigital.com.

 

Motius personals

Hi ha una s√®rie de motius de car√†cter personal que fan que, autom√†ticament, aquells que han rebut la notificaci√≥ per formar part de les meses, en quedin deslliurats. √Čs el cas, per exemple, de les persones de m√©s de 65 anys. De fet, les majors de 70 ja no entren al sorteig, per√≤ les que en tenen entre 65 i 70 hi poden renunciar sense problema.

 

Altres casos que impliquen l'exempció automàtica són les persones amb discapacitat; els pensionistes amb discapacitat permanent total; les dones embarassades de més de sis mesos o de baixa per maternitat o les persones internes en presons o centres psiquiàtrics. Hi ha dos supòsits més, menys coneguts, que obliguen a l'exclusió d'una mesa. El primer: haver estat víctima d'un delicte, encara que s'estigui investigant i per tant sigui 'presumpte', pel qual s'hagi dictat una ordre d'allunyament a una persona cridada a aquella mesa. El segon supòsit és haver format part d'una mesa almenys tres cops en els darrers deu anys.

 

Hi ha d'altres sup√≤sits que poden justificar l'excusa, per√≤ que no s√≥n autom√†tics, sin√≥ que han de ser validats per la JEZ. Es tracta de casos de lesions, malalties f√≠siques o ps√≠quiques, els pensionistes incapacitats per un treball en concret, l'embar√†s de risc en els sis primers mesos, el canvi de resid√®ncia habitual a una altra comunitat aut√≤noma (tot i que √©s obligatori justificar la dificultat de despla√ßar-se), la pertinen√ßa a religions o r√®gims de clausura que siguin incompatibles amb la participaci√≥ d'una mesa electoral; o les operacions quir√ļrgiques o proves m√®diques inajornables el dia dels comicis o els immediatament anteriors o posteriors.

 

Incomplir el deure d'assistir a una mesa electoral pot arribar a comportar penes de pres√≥. | TarragonaDigital.com

 

Raons familiars

D'excuses de car√†cter familiar, tamb√© n'hi ha que suposen l'exempci√≥ autom√†tica. Per exemple, les mares en per√≠ode de lact√†ncia amb nens de fins a nou mesos, que cal que ho demostrin amb fotoc√≤pies del registre civil o el llibre de fam√≠lia. Tamb√© s√≥n els casos de les persones que hagin de fer-se c√†rrec de les cures directes i cont√≠nues de menors de vuit anys, discapacitats f√≠sics, ps√≠quics o sensorials o de familiars de fins a segon grau que per q√ľestions d'edat, accident o malaltia, siguin dependents.

 

Altres causes poden arribar a justificar l'abs√®ncia, per√≤ cal que ho confirmi la JEZ. √Čs el cas de ser pare o mare d'un menor de 14 anys, sempre que es demostri que l'altre progenitor no se'n pot fer c√†rrec i que tampoc no hi ha familiars de fins a segon grau del menor que puguin cuidar-lo. Un altre sup√≤sit es dona en cas d'un esdeveniment familiar d'¬ęespecial rellev√†ncia¬Ľ que sigui inajornable, sempre que l'afectat sigui protagonista o ho sigui un parent de fins a segon grau.

 

Excuses laborals

Finalment, es donen quatre preceptes en qu√® la feina pot ser una excusa per no haver d'anar a la mesa electoral. En primer lloc, els treballadors de Juntes Electorals, Jutjats i Administracions P√ļbliques que, aquell dia, treballin perqu√® els pertoquen funcions electorals. En segon lloc, els treballadors dels serveis b√†sics als quals els toqui treballar: metges, infermers, bombers, membres de protecci√≥ civil, etc√®tera. Tamb√© se salven els directors i caps d'informatius de mitjans de comunicaci√≥ generalistes.

 

La quarta 'excusa' laboral s√≥n aquells professionals que hagin de participar en esdeveniments p√ļblics que ja estaven previstos abans que es convoquessin eleccions, i en qu√® l'afectat sigui insubstitu√Įble o b√© la seva abs√®ncia obligui a suspendre l'acte o generi greus perjudicis econ√≤mics.

 

65 euros i permisos retribu√Įts

Llei en m√†, doncs, aquells 'afortunats' que no encaixin dins de cap d'aquestes possibilitats, estaran obligats a presentar-se a la seva mesa electoral diumenge vinent, dia 10 de novembre. Algun consol per a aquells que els toqui: president i vocals ‚ÄĒels que exerceixin, no pas els suplents que se'n lliurin‚ÄĒ cobraran 65 euros en concepte de dietes i tindran perm√≠s retribu√Įt si els tocava treballar diumenge. Dilluns, a m√©s, podran veure redu√Įda en cinc hores, tamb√© pagades, la seva jornada laboral.