Imatge d'una mesa electoral en unes eleccions anteriors

Optimisme en la formació de les meses electorals del 14-F: «Les eleccions no corren perill»

El president de la Junta Electoral de Reus, Diego Álvarez, assenyala que un 95% de les al·legacions son acceptades

A poc més d'una setmana de la jornada electoral a Catalunya el nombre de sol·licituds d'exempció de meses electorals va creixent. L'exposició a la gran quantitat de gent que s'adreçarà a votar el 14-F genera temors entre els escollits a les meses i més sabent que els positius podran anar a votar en una franja, tot i que se'ls facilitarà equips de protecció individual.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Tot i aquesta problemàtica que pot haver-hi, el president de la Junta Electoral de Reus, Diego Álvarez, ha enviat un missatge d'optimisme i tranquil·litat pel que fa a la constitució de les meses electorals del pròxim 14 de febrer al programa 'Cafè d'idees'. El responsable diu que «les eleccions no corren perill», ja que hi ha «gent de sobres per les meses».

En aquest sentit, la mesa està constituïda per tres persones i tres més suplents que han estat cridades. Si així no es pot constituir la mesa, està previst que la primera persona que vagi a votar «es pugui quedar». Segons Álvarez, si això tampoc és possible, la llei atorga 48 hores de coll si la mesa electoral no es pot constituir el mateix 14-F. «Seria una hecatombe que a les 10.000 meses de Catalunya passes algo semblant», rebla el president de la Junta Electoral reusenca, tot i que ho considera una «possibilitat factible» en alguna d'elles i que es constitueixi el dilluns o dimarts per anar a votar.

D'altra banda, Álvarez també «veu complicat» que es pugui articular una reglamentació via la Junta Electoral Central per admetre voluntaris  a les meses electorals, però «no és una possibilitat  que estigui sobre la taula».

S'accepten el 95% de les excuses

Les Juntes Electorals de Zona han rebut unes 20.500 excuses per formar part d'una mesa electoral les pròximes eleccions del 14-F. Segons Diego Álvarez, el 95% de les excuses per formar part d'una mesa s'acaben acceptant  «perquè estan justificades» i valdrien en aquestes eleccions o en qualsevol de les anteriors, però «abans no ho demanaven, en la situació actual sí».

En aquest sentit, alguns dels motius que enumera el president de la JEZ per poder quedar exempt de la mesa electoral son viure fora la comunitat autònoma, qüestions de feina per pertànyer a un sector essencial; tenir a càrrec menors de 8 anys o persones vulnerables que no puguis deixar sols, entre altres. 

Més de 800 sol·licituds a Reus

Diego Álvarez, com a president de la Junta Electoral de Reus, ha parlat de la zona específica de Reus, on hi ha aproximadament 300 meses. En total, s'han rebut entre 800 i 850 al·legacions per no formar part d'una mesa electoral. Per fer-ho, s'ha de seguir un formulari molt simple i acrediten qualsevol dels problemes dins la llei. 

En aquest sentit, la revisió es fa una per una i és molt ràpida. Al sol·licitant se li diu sí o no amb un comunicat via SMS, correu electrònic o trucada  telefònica. Tot seguit, si s'accepta una excusa, s'avisa al consistori corresponent perquè facin un nou sorteig