Les joventuts dels partits: militància compromesa o palanca professional?

Radiografia de les agrupacions juvenils dels principals partits de Tarragona |De l'Acampada Jove del Jovent Republicà al patriotisme espanyol de VOX
Imatge d'arxiu d'un acte de campanya a Torreforta de les joventuts socialistes amb diputats i regidors que han passat per la JSC | Facebook/JSC Tarragona

 

D’ençà que la política s’ha transformat en una professió, les joventuts dels diferents partits polítics arreu de l’àrea metropolitana de Tarragona han esdevingut l’etapa de pràctiques laborals d'aquells que volen esmerçar anys de la seva vida a la dura, i moltes vegades desagraïda, tasca de gestionar el bé públic.

En un moment en que la vocació política està en crisi i en que el món digital ha irromput també amb molta força en l'esferà política, i més en els militants més joves dels partits, TarragonaDigital ha contactat amb els representants de Jovent Republicà (les antigues JERC, el jovent d’Esquerra); de Nuevas Generaciones (el jovent del Partit Popular); les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (PDeCAT); Ciutadans, que no compta amb una organització autònoma només per joves i Vox. L’objectiu d’aquest reportatge és saber com s’organitzen, amb quants afiliats compten, quin perfil d’afiliat tenen i com es relacionen amb el germà gran, el partit polític.

En línies generals, i centrant-nos breument amb els perfils i pàgines dels joves membres dels partits polítics, la tònica general en aquest camp és la compartició o el retuit habitual dels posts que fan les pàgines oficials dels partits o d'enllaços a notícies favorables als líders polítics de la pròpia formació. S'observa doncs, poca activitat o continguts propis de les agrupacions juvenils territorials del partit, que actuen essencialment d'altaveu digital entre els seus seguidors dels missatges oficials que va llençant el partit o els principals líders de cada formació. Sortim ara dels entorns digitals i endinsem-nos a les sales de màquines.

28 anys, edat màxima per militar al Jovent Republicà

Aina Rovira, la portaveu del Jovent Republicà, l’organització successora de les JERC després de la renovació d’estatuts d’aquesta, ha explicat a TarragonaDigital que «som una organització política juvenil independent d’Esquerra i, en conseqüència, tenim posicionament propi». «Malgrat això, estem vinculades a esquerra mitjançant un protocol de relacions», ha afegit Rovira

Al Jovent Republicà s’hi pot militar dels 14 als 28 anys i al Camp de Tarragona compten amb una cinquantena de militants amb un perfil molt «divers», en paraules de la seva portaveu.

«No només s’interessa per la independència, sinó que també ho fa per altres temàtiques com el feminisme i l’ecologisme. A més a més, combina la seva militància política amb la participació en altres entitats del seu municipi, com caus o entitats de cultura popular» ha reblat Rovira. En resum, un perfil molt semblant al de l’esquerra independentista, tot i que en aquest cas, no existeix una organització juvenil com a tal vinculada a un partit polític determinat.

Imatge d'arxiu de la visita del vicepresident del govern de la Generalitat, Pere Aragonès, a Reus el passat mes de novembre. Aragonès és un exemple de polític que va començar de ben jove i ha acabat amb altes responsabilitats   | Jordi Olària

 

La militància en les joventuts d’un partit sol servir com a palanca per ocupar futurs càrrecs públics, previ pas per una llista electoral. L’actual vicepresident del govern de la Generalitat, Pere Aragonès, va ser, des de l’any 1999 i fins al 2007, membre de la direcció nacional de les JERC. «Tal com estableix el protocol de relacions» ha explicat Aina Rovira, «en totes les llistes electorals d’Esquerra hi ha d’haver representació del Jovent Republicà, representació que es basa en un criteri de proporcionalitat en l’àmbit territorial de les llistes corresponents».

L'Acampada Jove, festival musical organitzat per les JERC

Un dels esdeveniments músicals i festius, amb clara vinculació política (ERC) i que combina la música amb les activitats plenament polítiques és l'Acampada Jove. Aquesta ciuta musical estiuenca  s'ha convertit en un clàssic després que comencés l'any 1996  a Arbúcies i que actualment i des de fa ja deu anys es celebra  a Montblanc. El festival, pel quan ha passat la totalitat de bandes i artistes que han triomfat en el panorama musical català dels darrers vint anys, és, segons els seus organitzadors «un punt de trobada de la festa, de la música feta a casa nostra, de la música en català i de la música internacional amb accent reivindicatiu»

Acampada Jove a Montblanc 2018. | Laia Solanellas

 

«La punta de llança de les organitzacions polítiques juvenils»

Així ha definit, a aquest mitjà, la Joventut Nacionalista de Catalunya el seu coordinador territorial al Camp de Tarragona, Pol Montserrat: «la punta de llança de les organitzacions polítiques juvenils». Qui va ser el pal de paller del centredreta del catalanisme, «la casa gran del catalanisme», ha evolucionat cap a posicions més d’esquerra i així es nota en el perfil de militant tarragoní que ha fet Montserrat.

«Comptem amb joves menors de 25 anys, amb una divisió pràcticament igual pel que fa al gènere, a qui els agrada la política i tenen voluntat de participar en aquesta. Ideològicament se situen en el liberalisme, el progressisme, l’europeisme i el feminisme» ha puntualitzat Pol Montserrat.

Diferents militants de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya a la carpa del PDeCAT, a la Rambla Nova de Tarragona, el passat Sant Jordi | Facebook/JNC Tarragona

La formació de les llistes electorals mai és un període fàcil en la vida d’una organització política. El 99% de les vegades els problemes arriben des de dins mateix del partit i, per evitar, o almenys que no siguin tan sagnants, aquestes batalles, la JNC manté una relació regulada per uns acords entre les executives nacionals de les dues organitzacions.

Aquests acords ressalten les quotes que la JNC té dins les llistes del PDeCAT en els diferents processos electorals. Els acords marquen que, com a mínim, un  militant de la JNC ha d’estar ubicat a un número de la llista amb possibilitats a sortir elegit. L’edat mínima per afiliar-te a la JNC són els 14 anys i «quan compleixes els 30 anys et jubilen de l’organització» ha rematat Monserrat.  

«Construir i definir les línies d'un nou espai polític»

La JNC es va fundar a Platja d'Aro l'any 1980 i ja des dels seus inicis es definia com una organització juvenil «nacionalista i catalana que treballa per assolir la llibertat i igualtat de Catalunya amb la resta de pobles sobirans del món a través de l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya».

Tot i que fins a meitats de la dècada passada, la JNC sempre s'havia caracteritzat per anar un pas més per davant que CIU en la defensa pública de la independència de Catalunya, durant el procés català, en que ha estat el propi partit qui ha abanderat la mobilització política i ciutadana amb l'objectiu final d'assolir la independència de Catalunya, l'organització juvenil ha quedat molt diluïda i amb dificultats per marcar perfil propi. 

Durant aquests darrers dos anys, ha començat a rearmar-se territorialment de nou i a buscar perfil propi dins el PDeCAT. En el seu darrer Consell Nacional, celebrat a mitjans de l'any passat, el secretari general de la JNC, Sergi Miquel, apostava novament pel ple suport al PDeCAT, parlant de la necessitat  que el partit es reforcés per «construir i definir les línies d'un nou espai polític»

«Els joves de Vox són patriotes»

Un jove afí al constitucionalisme pot iniciar-se en el món de la política des dels 16 anys (Nuevas Generaciones del PP) fins als 35 de Ciutadans. A l’hora de fer un perfil d’aquests militants paga la pena destacar l’apunt que ha fet Jordi Ferré, vicesecretari provincial de comunicació de Vox Tarragona: «comptem amb patriotes, persones valentes i formades per defensar les seves idees i que qüestionen els postulats del 'políticament correcte'».

A la ultradreta, al contrari que altres partits, han assegurat que no tenen quotes i que «no existeix la discriminació per edat». A Tarragona compten amb 20 afiliats joves, molts d'ells provinents del Partit Popular, on han militat o col·laborat prèviament. Pel que fa a aquest partit, al PP, des de la direcció provincial asseguren que en aquests moments compten amb  «70 afiliats, repartits en 28 municipis de la província i on predominen els homes, el 60%, mentre que el 40% restant són noies».

Pel que fa a les activitats i accions que realitzen els joves del sector unionista se centren molt en la preparació i col·laboració de les campanyes electorals, treballant colze a colze amb els quadres organitzatius dels partits i en difondre el missatge polític amb reunions sectorials de petit format o trobades informals amb grups de joves interessats en la política. No tenen una presència rellevant a la universitat, ni en mobilitzacions i accions de carrer, com sí que tenen els partits propers a l'esquerra . «La nostra feina no és tan d'aparador, busquem més el debat en grups reduïts i centrant-nos en els arguments per contrarrestar les tesis de l'esquerra, que han capitalitzat el discurs públic durant molts anys», afirma un jove militant popular.

Imatge d'arxiu d'un acte de campanya a Salou durant les darreres eleccions al Parlament amb representants de Nuevas Generaciones i Alejandro Fernández i Xavier García Albiol | Facebook/NNGG Tarragona

Ángel Guillen, membre actiu de Ciutadans, amb responsabilitats públiques, ha explicat a aquest mitjà que, pel que fa a l’altre gran actor de la dreta constitucionalista, el partit taronja, ells no compten «amb una organització autònoma on es puguin afiliar els joves». Perquè no tenen organització pròpia no poden donar una xifra exacta d’afiliats però es consideren «joves Ciutadans» tots aquells militants entre els 18 i els 35 anys.

La novetat, pel que fa a aquesta formació i respecte als altres partits, ha saltat quan Guillen ha fet el perfil dels seus afiliats joves: «comptem amb estudiants, evidentment, però també molts professionals joves autònoms així com treballadors de l’empresa privada del sector petroquímic, comercial o del transport».

Imatge d'arxiu d'un acte de campanya a Torreforta de les joventuts socialistes amb diputats i regidors que han passat per la JSC | Facebook/JSC Tarragona
 

«La majoria dels nostres afiliats tenen estudis de polítiques»

Nacho García Latorre és el primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya al Camp de Tarragona. A més a més, és un clar exemple, un més, de la militància política de ben jove com oportunitat laboral o palanca professional. Antic personal eventual al grup municipal socialista de l’Ajuntament de Tarragona, actualment treballa com assessor del subdelegat del govern d’Espanya a Tarragona. Latorre ha donat a TarragonaDigital quatre pinzellades sobre la seva organització.

«Comptem amb 160 afiliats al Camp de Tarragona. A les JSC hi pots entrar amb 14 anys i hi pots ser fins als 30. És un ens autònom independent del PSC i el perfil del nostre afiliat és molt plural, majoritàriament gent amb estudis en dret o polítiques però també gent sense estudis superiors o que fan formació professional» ha reblat García Latorre.  

El Partit Socialista també s'ha centrat en reactivar les seves joventuts a nivell territorial. Des de sempre, han tingut Tarragona com a plaça forta i amb la recuperació de la JSC de Valls l'any passat i la reactivació d'altres arupacions com la de Reus, Salou o Vila-seca mantenen una estructura territorial mínimament estable.

L'activitat dels joves socialistes de Tarragona està molt centrada en el ciberactivisme de partit, accions puntuals de carrer i suport logísitc a les campanyes electorals. Igual que en d'altres formacions, les llistes del PSC també inclouen membres de les joventuts del partit, tot i que no necessàriament en llocs de sortida.

"El líder del PP català vol que s’apliqui el 155 de «manera il·limitada» a Catalunya" "REPORTATGE: Com està estructurada l'esquerra independentista a Tarragona?"