GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Nevades febles a cotes baixes al matí i fort vent a la tarda a Tarragona

Al matí hi haurà ruixats de neu a partir de 600 metres, localment per sota. A la tarda dominarà el sol però amb fortes ventades a gran part de Catalunya
Mapa de previsió per aquest dimecres | Catalunya Méteo

 

Aquest dimecres se’ns tira al damunt un temporal a Catalunya que, ni de bon tros, afectarà de la mateixa manera a tot arreu. Al matí hi haurà precipitacions febles a molts punts que seran en forma de neu a cotes baixes, partir d’uns 600 metres, localment per sota. La tendència, però, serà que a partir del migdia el vent entri amb força arreu i domini el sol amb ventades i fred. No obstant, la nevada serà molt important al Pirineu, especialment a la cara nord, arribant també al Prepirineu a totes les cotes, raó per la qual Protecció Civil ha activat el pla Neucat en fase d'alerta a tota la zona.

 


  • ATENCIÓ: T'enviem les previsions més actualitzades i totes les incidències del temporal de fred i neu que afecta Catalunya. Fes clic aquí!

 

 

Aquest dimarts ja hem tingut un augment dels núvols i han arribat algunes precipitacions per Lleida i Tarragona que han caigut en forma de neu a les muntanyes tarragonines amb enfarinades puntuals a les cotes més altes, afectant poblacions com Prades. A la cara nord del Pirineu, la nevada ja ha arrencat des del migdia i primera hora de la tarda.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Fora del Pirineu, on la neu serà abundant a qualsevol cota, les precipitacions cauran al matí a molts punts, però especialment a l’interior, zones de Tarragona, Ponent i Prepirineu. Seran ruixats en general febles, tot i que puntualment poden deixar fins a 5 l/m². La nevada pot baixar localment fins els 400 metres i, a tot estirar, s’acumularan 3 centímetres de neu a zones de l’interior de Tarragona, com ara les muntanyes de Prades, Montsant i el Port. Una emblanquinada anecdòtica però que seria la primera de la temporada a cotes tan baixes.

 

La neu ha caigut a tot el Pirineu, com es veu en aquesta imatge del refugi d'Ulldeter | @muntanyaimeteo

 

Alerta per neu a diverses comarques

Davant d’aquest episodi, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per neu a diverses comarques de Tarragona. El Priorat, el Baix Camp, l’Alt Camp, Conca de Barberà estan en alerta, però també la Segarra, Solsonès, Anoia, Berguedà, Garrotxa i Alt Empordà estan en avís groc per nevades febles dimecres al matí a partir d’uns 600 metres. L’alerta és taronja al Ripollès, Alt Urgell, Segarra, els dos Pallars i l’Alta Ribagorça, mentre que és de color vermella a la Vall d’Aran.

 

Mapa d'avisos per neu a Catalunya aquest dimecres | Meteocat

 

Ena quest sentit, al Pirineu es poden acumular 20 centímetres de neu a partir dels 700 metres, més de mig metre de neu a partir dels 1.500 i fins a gairebé un metre de neu nova a 2.000 metres en tot l’episodi que durarà fins dijous, sobretot a la cara nord, tot i que la nevada saltarà a la cara sud aquest dimecres. Una nevada de primera categoria que deixarà un bon paquet de neu a tota la serralada. A més, el fort vent farà que es produeixi el fenomen del torb, és a dir, que la neu s'aixecarà per les ventades al Pirineu i l'arrossegarà fins el Prepirineu. 

 

Alerta per vent fort a molts punts i fred de cru hivern

Una de les altres notícies d’aquest dimecres serà el vent, ja que, un cop passi el front, bufarà amb força a gran part del territori i escombrarà els núvols i les precipitacions fora del Pirineu i Prepirineu. D’aquesta manera,  el sol dominarà a la tarda en conjunt però amb aquestes ventades que bufaran especialment a les comarques de Tarragona, sud de Lleida, litoral i prelitoral de Barcelona, Girona i Costa Brava, on la mar estarà molt alterada. Hi ha alertes del SMC per ventades puntualment de més de 90 km/h a pràcticament tot el territori.

 

Mapa d'avisos per vent per aquest dimecres | Meteocat

 

Encara cauran algunes febles nevades a punts del nord-est pel damunt dels 400 metres a la tarda. Pel que fa a les temperatures, farà fred arreu, tot i que la nit no serà tan gèlida per la presència de núvols. De dia, els termòmetres seran un pel més alts per la presència del sol, però el vent farà que la sensació de fred sigui marcada amb un ambient de cru hivern. Màximes entre els 8º i 13º, clarament més baixes al Pirineu i algunes zones interiors. Els termòmetres es desplomaran més els propers dies.

 

Les temperatures toquen fons entre dijous i dissabte

Les precipitacions marxaran les properes jornades de gran part de Catalunya, excepte de la cara nord del Pirineu, on la nevada hi continuarà com a mínim fins dijous. Quan el vent encalmi una mica, els termòmetres podran baixar de valent amb tot l’aire fred que tenim al damunt i farà molt més fred, especialment de nit, amb pràcticament tot el territori sota zero. Tocarà abrigar-ser de valents els propers dies.