GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Segueix el vent dimecres a l'espera de l'arribada de la neu i el fred d'hivern els propers dies

Les ventades continuaran força dies al sud i les temperatures es desplomaran especialment a partir del divendres. La cota de neu pot baixar dels 1.000 metres al Pirineu
Imatge dels núvols de vent d'aquests dies al cel de Catalunya | Ferran Gil

 

L’ambient de poca tardor de les darreres setmanes serà història els propers dies, ja que l’entrada d’una llengua d’aire fred d’origen polar afectarà Catalunya especialment a partir del divendres i durant el cap de setmana amb les jornades més fredes del que portem de temporada, nevades intenses al Pirineu a cotes baixes i més ventades fortes que continuaran al sud del territori. De fet, aquest dimecres el vent seguirà sent el protagonista a molts punts.

 

De moment, dimecres ens llevarem amb una mica més de fred arreu i la majoria de mínimes baixaran dels 10º, també en diversos punts de la costa, mentre que les glaçades es generalitzaran al Pirineu. De dia continuarà la fresca amb entre 17º i 22º en conjunt i de 15º a 20º a zones de l’interior, més baixes al Pirineu, on hi haurà xàfecs amb neu que puja transitòriament a 1.800 metres. Més sol a la resta.

 

Mapa de previsió per aquest dimecres | Catalunya Méteo

 

El vent de mestral i ponent seguirà bufant amb ganes durant la matinada i fins a mig matí a l’àrea de Barcelona, Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona, pla de Lleida i sud de la Catalunya Central. A partir de llavors bufarà més de mestral i les ventades es concentraran i seran especialment fortes a les Terres de l’Ebre i al sud del Camp de Tarragona, on es poden assolir o superar, de nou, els 100 km/h al llarg del dia. Precisament, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté les alertes per vent intens:

 

Mapa d'alertes per fort vent aquest dimecres | Meteocat

 

Aires d’hivern a partir de divendres

Dijous ens creua un front que portarà més núvols, tot i que la majoria seran inofensius. No obstant, estarà molt tapat amb precipitacions al Pirineu, sobretot a la cara nord, on la cota de neu ja baixarà fins als 1.500 o 1.300 metres. Tot plegat serà el preludi de l’arribada d’una massa d’aire molt fred que, a partir de divendres, farà baixar clarament els termòmetres.

 

De fet, els termòmetres patiran dues baixades fortes amb l’arribada de les glopades d’aire polar: divendres i dissabte, quan la cota de neu pot arribar a baixar fins als 900 metres al Pirineu. Divendres serà un dia de sol i núvols però continuaran les precipitacions al Pirineu, sobretot a la cara nord, sense descartar algun ruixat feble i dispers a la resta.

 

Dissabte hi haurà una treva, però diumenge els núvols seran abundants arreu amb nevades intenses al Pirineu, fred ben viu amb la majoria de màximes per sota dels 15º i ruixats dispersos, sobretot al nord-est. Al Pirineu es poden acumular quantitats importants de neu a les cotes altes, superant inclús el mig metre de forma puntual en tota la setmana. Un ambient, sens dubte, de principis d’hivern.

 

Mapa de les temperatures molt baixes previstes a Catalunya diumenge vinent a la tarda | GFS

 

El vent no dona treva

Tot plegat vindrà acompanyat de diferents situacions de vent fort al sud de Catalunya, que aniran repetint-se al llarg de tots els dies. On més patiran els efectes de les ventades seran, de nou, les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, amb ràfegues fortes o molt fortes de forma local, però la ventolera pot arribar a pràcticament tot el país al llarg dels dies, sobretot a l’àrea de Barcelona, pla de Lleida, zones elevades, sud de la Catalunya Central i l’Alt Empordà. El vent bufarà de mestral i tramuntana.

 

Un pas de gegant en ple novembre cap a un temps més hivernal que ens farà encendre calefaccions i llars de foc, treure per primer cop la roba d’abric de l’armari i deixar enrere definitivament les temperatures excepcionalment altes de la primera meitat de la tardor.  

 

També et pot interessar...