N'hi ha prou amb una copa

Carta del sector del vi català al conseller Sàmper

El sector del vi català es mostra en «total desacord» amb la campanya del Departament d'Interior 'Una copa i prou'

Benvolgut Conseller,

El passat divendres, 11 de desembre, es va presentar la nova campanya del Servei Català de Trànsit sota el lema “Una copa i prou. Per provocar un accident n’hi ha prou amb una copa”.

 

En representació del sector de la vinya i el vi, ens dirigim a vostè per comunicar-li el nostre total desacord amb la imatge d’una copa de vi i el missatge que desprèn aquesta imatge. Una copa de vi no és sinònim d’accidents de trànsit.

 

Evidentment, estem a favor de les campanyes de sensibilització –molt necessàries— per tal d’evitar accidents de trànsit pel consum d’alcohol i drogues. Però, des del nostre sector defensem el consum moderat i responsable de vi, no l’abús de begudes alcohòliques. El vi és un aliment com ho expressa la Llei 24/2003 del 10 de juliol de la Vinya i el Vi. I, el vi amb moderació, forma part d’una alimentació sana i saludable com és la que defensa i promou la Dieta Mediterrània.

 

Creiem que és tendenciós i inadmissible mostrar una copa de vi com a imatge principal d’aquesta campanya publicitària. Aquesta imatge representa al tercer sector agroalimentari més important de Catalunya, el del vi. Un sector que està format per 8.500 viticultors, 55.000 hectàrees, 600 cellers amb 6.000 treballadors que són la base econòmica de diverses comarques catalanes.

 

El vi fa marca de país, com transmet el Departament d’Agricultura, Pesca i Alimentació en les seves comunicacions i campanyes en pro del consum del vi català.

 

El vi és cultura i és part fonamental de la nostra gastronomia. Som un sector que defensa la qualitat, el consum de proximitat i sostenible, així com la preservació del medi ambient. I tots aquests valors estan reflectits en un copa de vi.

 

És inadmissible col·locar un copa de vi com a causant de les morts per accident de trànsit en uns moments en què el sector es troba en situació de vulnerabilitat per la crisi causada per la pandèmia.

 

Us demanem la retirada immediata de les imatges de la campanya que fan referència directament al sector vitivinícola. Insistim en què sempre hem defensat el consum moderat i responsable de vi i no podem admetre que tot aquest treball de sensibilització a la societat —que fa anys que realitzem— es vegi perjudicat per una campanya del Govern de Catalunya.

 

Salutacions cordials,

 

Signen aquesta carta:

Valentí Roqueta, president de l'Associació Vinícola Catalana

Damià Deàs, president de l'Associació d'Elaboradors de Cava

Santiago Vallès, Associació de Viticultors del Penedès

Isabel Vidal, Cap Sectorial de la Vinya i el i de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joan Caball, Coordinador Nacional d'Unió de Pagesos de Catalunya

Xavier Pie, DO Catalunya

Javier Pagés, DO Cava

Elisabet Sáez, DO Conca de Barberà

Tomàs Cusiné, DO Costers del Segre

Pilar Just, DO Montsant

Joan Soler, DO Pla de Bages

Joan Huguet, DO Penedès

Vicenç Ferré, DO Tarragona

Joan Arrufí, DO Terra Alta

Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

Salustià Àlvarez, DOQ Priorat

Joaquim Batlle, DO Alella

Xavier Albertí, DO Empordà