El civisme, una assignatura pendent

Imatge de les deixalles al carrer de la Carniseria del Vendrell | antonio garcia leal

 

La manca de civisme de molta gent de la nostra vila, sumat a la total i absoluta manca d'acció de l'Ajuntament de Vendrell, ha posat de manifest que això de l'incivisme és un greu problema que cada vegada més s'estén per tota la nostra vila. És impossible no trobar un lloc lliure d'abocaments; la ciutat està bruta, descuidada, amb pintades a tot arreu, amb elements del mobiliari urbà trencats, males herbes al carrer, i on els propietaris dels solars, s'aprofiten que l'Ajuntament no actua d'ofici amb la normativa de solars, i molts els tenen abandonats plens de brutícia. Tot sumat ens porta a començar l'any de la Capitalitat de la Cultura Catalana amb una ciutat plena de merda i això és intolerable.

 

Si algú de vosaltres, fa una volta pels camins de muntanya del Vendrell, trobarà que, a més de la natura autòctona, hi ha un munt d'abocaments tirats per la muntanya sense que ningú faci res. Per posar un exemple, si segueixes el torrent del Cullerer i passes pel pont sota l'autopista, en sortir trobaràs una nevera que fa més d'un mes que està allà tirada i que l'incivisme segueix desintegrant dia a dia. La Xarxa Vendrellenca ho ha denunciat a Twitter diverses vegades i no fan res de res, suposo que l'Ajuntament pensa que és biodegradable i que un bon dia es desintegrarà. El mateix passa amb un dipòsit d'uralita deixat per un personatge als contenidors de la urbanització Torreblanca, suposo que pensen que anirà ell tot sol a la deixalleria de Bellvei perquè aquest és un residu perillós.

 

Quan arribes al centre de la vila, la cosa no millora. Sempre s'havia dit que els governs locals havien cuidat el centre de la vila, és a dir, de la muralla cap a dins, i que poc s'havia preocupat de la resta. No obstant això, quan va sortir aquest nou govern «d'esperit jove i amb ànims de canviar les coses» —així es venia a través d'aquest Vendrell optimista durant la campanya—, tots ens deien que hi hauria canvis substancials. Però la veritat és massa tossuda, i la realitat imperant massa nítida per veure que com el poble no tan sols no ha millorat, sinó que ara per ara ha empitjorat.

 

Per posar un altre exemple de degradació, al costat de la font històrica del carrer Carnisseria construïda l'any 1830 i que té una placa commemorativa, el passat 20 de desembre algun incívic va deixar-hi unes cisternes i un bidet mig trencat. Ho vam denunciar a Twitter, i el dia 27 el bidet i la cisterna seguien allà, però havien trencat a trossos el bidet. Quan al final s'aconsegueix que es retiri, el dia 8 de gener al mateix lloc hi apareix una tassa de vàter. És normal que això estigui aquí durant part del Nadal, davant la terrassa d'un bar, al costat d'un element patrimonial de la història de la nostra vila, tot aquest temps, senyor alcalde?

 

Una altra lluita que hem obert amb aquesta deixadesa és evident que es pot veure als terrenys del parc del Botafoc. L'Ajuntament de Vendrell s'ha oblidat del procés participatiu que va fer la gent per convertir aquells terrenys en un parc, amb les idees d'unes mil persones de la nostra vila. El que ens trobem és que segueix sent un gran aparcament de terra i un gran abocador de brosses. Nosaltres, des de la Xarxa Vendrellenca, anem denunciant aquesta situació amb vídeos, i fins i tot hem presentat una instància en data 19 de novembre de 2019. No tan sols no han fet res, sinó que a més, hi ha més brossa a la zona. Tot plegat és inacceptable, perquè hi ha una manca absoluta de control sobre tots aquests abocaments il·legals al cor de la nostra ciutat. Vist el que passa queda clar que ningú fa res per arreglar aquest problema, i el que és pitjor, quan la gent vingui als actes de la Capital de la Cultura Catalana aparcarà davant d'aquest abocador improvisat per l'incivisme de la gent, i la manca d'acció del govern municipal.

 

Si fas una volta pel Tancat, la cosa no millora gens ni mica. Aquí tenim el Tancat del Galàn, considerat el més gran pipi-can de tota Europa. Amb uns terrenys d'aproximadament 29 hectàrees, té un tancament on diu que està prohibit passar, però tothom hi passa encara que sigui perillós. Uns ho fan per anar al Col·legi Marta Mata, d'altres per passejar al seu gos i que deixi allà la merda, tot i tenir un pipi-can perfectament operatiu al parc de l'autopista. I què fa l'Ajuntament per no permetre que això passi? Res de res. Hi ha incívics, sí, hi estic d'acord, però també hi ha inacció per part de l'Ajuntament que ha permès que això sigui el que és.

 

No obstant això, caldria dir que no tot es culpa de l'Ajuntament, ja que hi ha una part important de responsabilitat dels incívics, gairebé tota. Aquesta actitud està deixant una imatge molt dolenta del nostre municipi. Hem de dir prou i hem de tractar de fer les coses bé, hem de ser cívics, no oblidem que la ciutat és de tots i per tots i l'hem de cuidar perquè és casa nostra.

 

També cal dir-li al nostre alcalde que ja està bé, no pot ser que el contracte de neteja viaria, segueixi sense concurs públic. És molt important que hi hagi d'una vegada una empresa amb un projecte de futur, i no el que tenim, una gent que compleix el contracte perquè ho diu la llei. No podem tenir un govern local que es faci la foto, però que no escolti les denúncies de la gent i no posi fil a l'agulla. Ara per ara, tal com tenen el municipi, són la capital de la brossa, donat que és l'element corona tots els espais de la nostra vila, i aquest títol el tenim gràcies al govern actual i a l'anterior, que no s'han pres seriosament aquest problema d'incivisme. Faci la seva feina, senyor alcalde, i en comptes de ser un polític optimista, sigui vostè un polític que optimitzi els mitjans de l'Ajuntament, per fer de la nostra una gran ciutat, tot i que crec que això serà impossible i ens queden tota una legislatura de travessa pel desert.

 

Antonio Garcia Leal

  

Portaveu de la Xarxa Vendrellenca

 

"Joan Martí i Alanis, un príncep a Les Peces" "Barnagona, Tarragona un barri de Barcelona"