Factura bilion脿ria! Aquest 茅s l'elevat cost de la contaminaci贸

2,9 bilions de d貌lars i 4,5 milions de morts prematures a l'any s贸n les p猫rdues econ貌miques i demogr脿fiques globals a causa de la contaminaci贸 per l'煤s de combustibles f貌ssils

La contaminaci贸 atmosf猫rica per l'煤s de combustibles f貌ssils genera p猫rdues de 2,9 bilions de d貌lars a escala global (2,6 bilions d'euros), i fins a 4,5 milions de morts prematures a l'any a tot el m贸n. La contaminaci贸 茅s una taca negra en l'脿mbit mundial i les 煤ltimes dades s贸n alarmants.

 

Estem parlant d'un cost de 8.000 milions de d貌lars cada dia de l'any per contaminaci贸, que equival al 3,3% del PIB mundial, segons apunta l'informe 'Aire T貌xic: El preu dels combustibles f貌ssils' , que elabora Greenpeace i el Centre per a la Investigaci贸 sobre Energia i Aire Net (CREA).

 

Estudi ins貌lit fins al moment

Aquest estudi representa la primera vegada que s'analitza l'impacte econ貌mic directe concret de la contaminaci贸 per combustibles f貌ssils a tot el m贸n, tenint en compte les morts prematures anuals per aquest problema, ja que les v铆ctimes deixen de contribuir a l'economia i impliquen unes despeses m猫diques. 芦Els combustibles f貌ssils no s贸n nom茅s el principal detonant del canvi clim脿tic, s贸n tamb茅 perjudicials per a la nostra salut i economia禄, va indicar ahir a la presentaci贸 de l'informe a Manila el representant de la divisi贸 de Greenpeace al Sud-est Asi脿tic, Khevin Yu.

 

 

La implantaci贸 de ciutats m茅s ecol貌giques amb transport p煤blic poc contaminant, carrils bici i zones verdes per passejar derivar脿 en beneficis per a la salut, no nom茅s en disminuir aquestes dificultats respirat貌ries, sin贸 tamb茅 diabetis, obesitat o malalties cardiovasculars. La investigaci贸 mostra que el tancament de centrals el猫ctriques de carb贸 pot produir beneficis per a la salut, amb un descens de les despeses m猫diques associats, que excedeixen el valor de l'electricitat que generen.

 

L'Organitzaci贸 Mundial de la Salut (OMS) ja va xifrar en 7 milions les persones que moren per contaminaci贸 a l'any, per貌 l'informe se centra en els decessos prematurs provocats directament pels combustibles f貌ssils, uns 12.000 al dia. Greenpeace tamb茅 assegura que 40.000 nens menors de 5 anys moren cada any per aquest problema. 

 

Solucions molt senzilles; intensificar les renovables

芦Mentre les companyies de carb贸 i petroli i la ind煤stria de l'autom貌bil impulsen tecnologies obsoletes, la nostra salut i les nostres comunitats estan pagant el preu禄, adverteix l'informe, que ressalta que, tot i que la contaminaci贸 t貌xica de l'aire 茅s una 芦amena莽a global禄, les solucions s贸n 芦assequibles i disponibles禄.