Imatge exterior de l'Observatori de l'Ebre

L’Observatori de l’Ebre i l'Aemet renoven el seu conveni centenari «clau» per a l’estudi del canvi climàtic

L’acord també permetrà col·laboracions en projectes importants d’investigació a partir de les dades del centre

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet)  i l’Observatori de l’Ebre, ubicat a Roquetes (Baix Ebre), renoven cinc anys més el conveni de col·laboració que mantenen des de fa 100 anys. Un acord que es considera «clau» a l’hora d’estudiar el canvi climàtic, ja que les dades històriques d’un observatori amb més d’un segle de registres permet dur a terme estudis importants en aquest sentit.

La renovació del conveni també permetrà seguir col·laborant conjuntament en projectes d’investigació de meteorologia, hidrometeorologia i climatologia, sobretot aquells que se centrin en el desenvolupament del servei global de meteorologia espacial de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM). 

L'Observatori de l'Ebre va ser fundat l’any 1904 per jesuïta Ricard Cirera i, més enllà de la meteorologia pura, es dedica actualment al seguiment i anàlisi de la variabilitat de la ionosfera i el camp geomagnètic de la Terra, causades per l'activitat solar o geomagnètica i pels efectes meteorològics. També es modelitzen el camp magnètic i les variacions geomagnètiques d'origen extern i solar, activitats que són pioneres a l'Estat i que li ha valgut el reconeixement internacional.