El calendari de les eleccions generals 2023: les dates clau del 23-J

Amb la publicació al BOE de la convocatòria d'eleccions es posa en marxa tota la maquinària electoral

Les eleccions generals se celebraran el pròxim 23 de juliol.
Les eleccions generals se celebraran el pròxim 23 de juliol. | Europa Press
30 de maig del 2023
Actualitzat el 05 de juny a les 10:28h
Sense temps a pair els resultats de les eleccions municipals de diumenge, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar la convocatòria anticipada d'eleccions generals pel 23 de juliol. El BOE del 30 de maig publica la convocatòria oficial dels comicis i la dissolució de les Corts Generals, posant d'aquesta manera en marxa tot el calendari electoral.
 

El vot per correu

Amb la convocatòria de les eleccions s'ha obert el termini per sol·licitar el vot per correu, que s'allargarà fins al 13 de juliol. La data límit per enviar el vot per correu serà el 20 de juliol, tres dies abans dels comicis.
 

Les llistes electorals

El 9 de juny és la data límit per registrar les coalicions electorals entre partits que es vulguin presentar conjuntament. Deu dies després, el 19 de juny, és el dia fixat per tancar les llistes electorals, que es publicaran provisionalment el 21 de juny.

Les llistes electorals definitives, després del període d'al·legacions, impugnacions i esmenes, es publicaran definitivament el 27 de juny.
 

Sorteig de les meses electorals

La llei electoral preveu que el sorteig dels membres de les meses electorals se celebra entre els dies vint-i-cinquè i vint-i-novè posteriors a la convocatòria. Així, els ajuntament hauran de sortejar entre el 24 i el 28 de juny, enviant-se les notificacions als ciutadans seleccionats en un termini de tres dies.

Un cop hagin rebut la notificació, els membres de mesa elegits tenen un termini de set dies per presentar al·legacions.
 

La campanya electoral

El divendres 7 de juliol arrencarà la campanya electoral, que s'allargarà fins al divendres 21 de juliol. El 22 de juliol serà el dia de reflexió, mentre que l'endemà se celebraran les eleccions generals.

La data límit per constituir el Congrés i el Senat serà el 17 d'agost, 25 dies després de les eleccions.