Estudi pioner: El Pius Hospital de Valls, clau en la intervenció del gegant negre de Valls

El centre hospitalari ha dut a terme una prova de Tomografia Computeritzada (TC) sobre el bust del gegantó. És una prova pionera a Catalunya en l'estudi d'imatgeria festiva

Imatge del TAC al Pius Hospital
Imatge del TAC al Pius Hospital | Albert Oliva
06 de juny del 2023
Actualitzat a les 7:47h
Aquest dijous dia 8 de juny, dijous de Corpus, es desvelarà, per fi, el resultat de les tasques de conservació i restauració a què han estat sotmesos els dos gegants negres de Valls. L'objectiu ha estat "retornar l'esplendor original a les figures". L'escenari triat per a l'acte, que és obert a tothom, és l'antiga església de Sant Francesc, rehabilitada recentment com a nou equipament cultural de la ciutat. En aquest entorn històric es farà la presentació dels treballs realitzats als gegantons, tant en la part escultòrica com de vestuari, i es descobrirà la nova aparença de les figures per primer cop al públic assistent.

L'acte de presentació comptarà amb la participació dels autors del procés: Carlos Morillo i Paula Briones, ambdós conservadors i restauradors de béns culturals graduats per l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, com a autors de les tasques de conservació i restauració de les figures; i Josep Maria Casas, de la botiga centenària El Barato de Reus, com a autor del disseny i confecció dels nous vestits. La banda sonora la posarà el músic i compositor vallenc Francesc Sans, qui interpretarà les tonades del repertori històric vallenc, estretament lligades a les figures.

Havent acabat l'acte, el Lladrefaves i la Gegantona es retrobaran amb la ciutat en una passejada que els durà, des de l'església de Sant Francesc, en un tomb pel centre històric fins a l'Ajuntament, per tal que vallencs i vallenques puguin veure'ls ballar de nou pels carrers.
 

Imatge d'una altra prova a l'hospital Foto: Albert Oliva

 

Pius Hospital de Valls: la col·laboració excepcional

Els treballs d'anàlisi i conservació del Lladrefaves ha pogut comptar amb la col·laboració especial del Pius Hospital de Valls, que ha facilitat la realització d'una prova de Tomografia Computeritzada (TC) sobre el bust del gegantó, prova pionera a Catalunya en l'estudi d'imatgeria festiva.

Aquest procediment no invasiu "és una de les tècniques més comunes per al diagnòstic de l'estat de les obres d'art, especialment útil per a l'estudi de materials com ara la fusta, el cartró pedra o el tèxtil, amb densitats similars a les del teixit humà, i permet estudiar les diverses característiques de les peces, com ara l'estructura interna, l'estat de conservació o la distinció d'elements afegits, àmbit d'especial interès en el cas del Lladrefaves a causa de les múltiples remodelacions i intervencions que ha sofert al llarg dels anys", expliquen Carlos Morillo i Paula Briones.

Aquesta prova ha permès d'identificar amb més claredat els fragments agregats a posteriori al bust, així com arribar a les capes inferiors de la figura, que actualment no són accessibles i es troben cobertes per afegits i capes escultòriques posteriors. També ha corroborat diferents teories sobre intervencions anteriors que han concebut, a la figura, l'aspecte actual.
 

Resultats inèdits

El procés de restauració ha tret a la llum descobriments sorprenents. Els resultats inèdits dels treballs de conservació i restauració del Lladrefaves i la Gegantona de Valls es presentaran el dissabte, 10 de juny, a les dotze del migdia, a la sala d'actes de l'Institut d'Estudis Vallencs, en una conferència expositiva oberta al públic a càrrec dels dos tècnics de restauració, en què es podran conèixer detalls i imatges de tot el procés.

Aquesta intervenció ha permès descobrir, entre d'altres, la mirada vuitcentista del gegantó amb la recuperació d'uns ulls de vidre policromats anteriors a 1910. També s'ha aproximat, amb exactitud, la datació de manufactura del Lladrefaves i, al mateix temps, s'han identificat diferent intervencions i remodelacions crucials en la història iconogràfica del gegant negre.
 

Imatge del gegantó Lladrefaves Foto: Albert Oliva

 

Un retorn als orígens

Per a la indumentària que estrenarà la parella de gegantons, s'han anat a cercar les primeres referències de què es disposa actualment, que descriuen l'estètica, el patronatge i la gamma cromàtica que lluïa ja el Lladrefaves a la darrera meitat del segle XIX tant en el vestit com en el barret i els complements, gràcies a la localització de dues referències documentals concretes: una crònica de premsa de 1887 i la primera fotografia localitzada fins avui dels Gegants de la Ciutat, que data de principis de la dècada de 1890.

El vestit de la Gegantona, per la seva banda, també segueix la línia estètica del període històric que representa, amb una paleta de colors i una indumentària completament renovades, i més en consonància amb el de la seva parella com a conjunt. Ambdós personatges també han renovat els complements i la joieria, que ha estat manufacturada de nou i de manera personalitzada per als gegants vallencs.