Digues bon dia!: L'Espluga de Francoli impulsa una nova campanya per a l'ús del català

Plataforma per la Llengua va impulsar aquesta campanya per promoure el català com a llengua de comunicació inicial a les botigues

Imatge de l'Espluga
Imatge de l'Espluga | Núria Torres/ACN
07 de juny del 2023
Actualitzat a les 15:26h
L'Espluga de Francolí se suma a la campanya "Digues bon dia!" que la Plataforma per la Llengua té en marxa i amb ella vol promoure el català com a llengua de comunicació inicial als establiments comercials. Una acció que compta amb el el suport de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí.

L'entitat Plataforma per la Llengua va impulsar aquesta campanya per promoure el català com a llengua de comunicació inicial a les botigues i, per fer-ho, ofereix als establiments un adhesiu de vinil amb el missatge "Digues bon dia!", que han d'enganxar a la porta i que convida els clients a dirigir-se en català als treballadors del negoci.

La campanya parteix de la constatació que, tot i l'alt grau de coneixement del català, és habitual a Catalunya que molts catalanoparlants s'expressin en castellà per iniciar una conversa amb gent desconeguda, especialment en el món del comerç. En aquest sentit, el principal objectiu de la campanya és empoderar els catalanoparlants perquè es mantinguin en català en les converses amb desconeguts.

"Digues bon dia!" també es dirigeix als mateixos establiments. D'una banda, serveix per reivindicar que les botigues han de garantir els drets lingüístics dels consumidors. D'altra banda, fa prevaldre que l'atenció en català pot ser un valor afegit del comerç local i de proximitat en un moment en què la puixança de les grans superfícies i del comerç electrònic amenaça les petites botigues.

Origen de la campanya

La iniciativa va néixer al País Valencià el juny del 2021 i va centrar-se, en la seva primera fase, en els comerços de la ciutat de València i la comarca de l'Horta. Van ser els voluntaris de la delegació territorial de l'ONG del català al País Valencià els qui va repartir el material de campanya comerç a comerç, tot explicant el contingut de la proposta. Des del 2022, la campanya s'ha fet extensiva a tot el domini lingüístic i, a Catalunya, ja s'està desplegant als eixos comercials de municipis com Valls, Girona, Igualada i Badalona, amb la col·laboració d'institucions públiques i associacions de comerciants.