1 de 10
CONCA DE BARBERÀ

Descobreixen més de 250 gravats postpaleolítics a Montblanc

La troballa l'ha fet un equip de l'IPHES a la Roca de les Ferradures, a l'antic pobles dels Cogullons

Una arqueòloga fent un dibuix en 3D dels gravats del jaciment de la Roca de les Ferradures als Cogullons (Montblanc). | IPHES
per TarragonaDigital, Montblanc | 8 de juny de 2023 a les 11:30 |
L'equip de l'IPHES-CERCA (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), liderat per Josep M. Vergès i Míriam Salas, ha posat al descobert més de 250 gravats postpaleolítics en l'indret conegut com a Roca de les Ferradures, a l'antic poble dels Cogullons (Montblanc). Està situat en una de les zones amb major concentració d'abrics amb conjunts d’art rupestre de les Muntanyes de Prades.

El conjunt es troba a l'aire lliure, en una superfície de roca sorrenca de centenars de metres. Aquest fet converteix aquest jaciment, tant per l'extensió com pel nombre i varietat de representacions, en un dels més importants de Catalunya pel que fa a gravats rupestres postpaleolítics. Les imatges més representades són unes ferradures i creus.


Aquest conjunt de gravats va ser descobert a finals de la dècada de 1970 per Ramon Capdevila, aficionat a l'arqueologia i antic col·laborador de Salvador Vilaseca. Tot i això, més enllà de la publicació d'algunes fotografies i comentaris, mai havia estat objecte d'estudi, ni se li havia donat gaire importància.

Els treballs realitzats per l'IPHES-CERCA han permès descobrir molts més gravats dels que es coneixien, alguns d'ells en un estat de conservació extraordinari. També han posat de manifest que aquests no es concentren només a la Roca de les Ferradures, sinó que s'estenen per una extensió de terreny de centenars de metres.

 

Possible espai sagrat

Els gravats se situen al terra, realitzats mitjançant la tècnica del picotejat, sobre la superfície d'una extensa formació rocosa de gres vermell. En alguns casos, un cop finalitzat el procés de picotejat, es polia l'interior del solc, per eliminar-ne les marques dels cops i fer-lo més regular. Entre els gravats localitzats hi ha una gran varietat de formes i motius, alguns d'ells formant escenes.

Els més representats són les anomenades ferradures, que donen nom al jaciment, i les creus, que en realitat es pensa que són representacions d'antropomorfs molt simplificades. Però les representacions més singulars són les d'antropomorfs amb els braços en creu i grans mans obertes, molt desproporcionades en relació al cos, que destaquen com a personatges dominants entre la resta.


La hipòtesi sobre la cronologia dels gravats és que els primers es podien haver realitzat a finals del Calcolític i inicis de l'edat del Bronze, fa poc més de 4.000 anys, però que també se n'haurien fet durant l'edat del Ferro i, possiblement, en moments posteriors. Això implica que, si com es pensa, aquest gravats estan relacionats amb algun tipus de culte o cerimònia, aquest s'hauria mantingut durant més d'un miler d'anys.
Participació