Dijous de Corpus a Valls: S'estrenen els nous vestits i la restauració dels gegants negres

Els treballs han anat a càrrec de Josep M. Casas del Barato de Reus, per a la indumentària, i de Carlos Morillo i Paula Briones en el procés de conservació i restauració

Imatge de l'estrena dels gegantons
Imatge de l'estrena dels gegantons | Ajuntament de Valls / Pere Toda
09 de juny del 2023
Actualitzat a les 9:31h
Tarda de Dijous de Corpus pletòrica a Valls. La recuperada església de Sant Francesc va omplir-se de gom a gom per a l'estrena dels nous vestits i la restauració del Lladrefaves i la Gegantona, els gegants negres de Valls. Els treballs han anat a càrrec de Josep M. Casas del Barato de Reus, per a la indumentària, i de Carlos Morillo i Paula Briones en el procés de conservació i restauració.

El gegantó ha recuperat l’estètica, el patronatge i la gamma cromàtica del vestit de 1887, amb una jaqueta bellutada de color blau fosc, un tricorni molt ornamentat amb plomatge d'alta qualitat i un vestit de brocat. La restauració ha posat al descobert uns ulls de vidre anteriors a 1910 i una policromia de pell d'un color marronós d'una alta qualitat artística.

Pel que fa a la gegantona, el vestit ha estat ideat en consonància amb el de la seva parella i segueix la línia estètica del període històric que representa, amb un disseny inèdit i nou pel que fa a la indumentària que ha lluït fins a l’actualitat. Es caracteritza pels verdosos, liles i els tons corall, que contrasten positivament amb el color de pell de la geganta, més exòtic. Alhora, també s'han cisellat unes noves arracades, s'ha fet un barret amb una nova perruca i s'ha substituït el ram de flors per un ventall de palma.

En acabar l’acte de presentació, els gegantons van fer una passejada des de l’església de Sant Francesc fins a l’Ajuntament, fent un tomb pel centre històric. La nova estètica del Lladrefaves i la Gegantona es podrà veure al carrer durant el tradicional tomb de la vigília de Corpus a la tarda, el dissabte dia 10 de juny, i l’endemà, diumenge, durant la professó del Corpus. A més, demà a les 12.00 h h a la sala d’actes de l’IEV es farà una conferència expositiva del procés de restauració amb Carlos Morillo i Paula Briones.