1 de 10
SALUT

Salut resol la meitat de proves i intervencions menors per reduir llistes d'espera a l'Ebre

El Departament té previst fer enguany 1.700 proves diagnòstiques i 1.600 intervencions menors

Imatge d'un sanitari accedint a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. | ACN
per TarragonaDigital, Tortosa | 28 de juny de 2023 a les 12:10 |
Salut vol reduir les llistes d'espera a l'Ebre i s'ha proposat fer enguany 1.700 proves diagnòstiques i 1.600 intervencions de baixa complexitat que tenia pendents l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. D'aquestes, en cinc mesos s'han resolt la meitat —o s'han fet o s'han programat—, coordinant els recursos i redirigint els usuaris que esperen ser ateses entre els quatre hospitals públics ebrencs i la Clínica Terres de l'Ebre.

D'altra banda, ja s'ha presentat la memòria de gestió de serveis i l'informe de capacitat docent a la Universitat Rovira i Virgili (URV) per acreditar l'Hospital Verge de la Cinta com a centre universitari i implementar els estudis de Medicina a l'Ebre abans de tenir nou hospital.

 

El nou model de coordinació de Salut

El Departament de Salut impulsa un model de coordinació, una "aliança estratègica" entre tots els centres sanitaris de les Terres de l'Ebre, des de l'Atenció Primària, la Salut Mental, l'Atenció Intermèdia, l'Atenció Especialitzada i la Salut Pública, i ho fa per "coordinar recursos".

Una de les línies que s'ha posat en marxa a les Terres de l'Ebre és la coordinació a l'atenció especialitzada entre els quatre hospitals ebrencs, els de Tortosa, Jesús, Móra d'Ebre i Amposta, i també la Clínica Terres de l'Ebre.


En cinc mesos, aquesta mesura ha reduït una part de les llistes d'espera que s'havien engreixat durant la pandèmia de la Covid-19, sobretot les de proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques.

Per mirar de retallar l'espera, enguany s'han redirigit des del Verge de la Cinta, com a hospital de referència, 1.600 intervencions quirúrgiques de baixa complexitat i 1.700 proves diagnòstiques a altres hospitals i ja se n'han resolt la meitat.


Fins a final d'any es preveu atendre la resta i assolir "un objectiu que era ambiciós" i que ha estat possible encaminar per la voluntat dels gerents dels centres "que han cregut en el model", com ha agraït la directora ebrenca de Salut, Íngrid Roca.
 

Cardiologia i geriatria territorial

Roca també ha destacat els bons resultats del model de coordinació que s'ha establert en l'àmbit de la cardiologia, amb la creació "del model d'equip territorial" que s'ha posat en marxa. L'equip, liderat pel grup del Verge de la Cinta, s'ha posat a treballar amb els cardiòlegs de la resta de serveis sanitaris.


"Si teníem, per exemple, un cardiòleg a Mora, un cardiòleg a Amposta i tres a Tortosa, passem a tenir cinc cardiòlegs territorials. Això permet unificar circuits, criteris, protocols i a la vegada donar una resposta conjunta amb un mateix sistema d'informació que ajuda també a ser molt més resolutius", ha exemplificat la gerent de l'ICS a l'Ebre.

Davant dels bons resultats en cardiologia, Salut començarà a desplegar el model en l'àmbit de la geriatria, amb la direcció des de l'Hospital de la Santa Creu de Jesús, que n'és referent.
 

Estudis de Medicina a l'Hospital Verge de la Cinta

El Govern no vol esperar a tenir un nou hospital de referència a les Terres de l'Ebre per tenir un centre universitari amb estudis de Medicina. Per avançar en aquest camí, i amb el convenciment que el territori i l'Hospital de Tortosa "compleixen els criteris necessaris per a poder rebre aquesta acreditació d'hospital universitari", s'han posat a treballar amb la URV.

Ara s'està fent la diagnosi de la memòria de gestió de serveis i de l'informe sobre la capacitat docent que tindria l'actual Hospital Verge de la Cinta i la capacitat de resposta que podria donar el territori i els espais disponibles del centre. Hi ha més de 150 professionals de més de 30 especialitats que podrien formar part de l'equip docent.

"Aquí demostrem múscul també i és una part important que en aquest informe es destaca", ha remarcat Roca. La pròxima reunió està prevista a final de juliol.
 

Terrenys i nou hospital

El Govern ha recordat que encara estan pendents de rebre la cessió dels terrenys per al nou hospital territorial, però que ja es treballa amb el pla funcional, enllestint el pla de dimensionament que n'és una primera fase.

"La cirereta és el nou hospital, però les obres d'ampliació donen resposta a unes necessitats, en llistes d'espera, d'operacions quirúrgiques, que la gent de les Terres de l'Ebre no ens podien permetre", ha defensat el delegat del Govern, Albert Salvadó.
Participació