El pantà de Riudecanyes reclama incloure Siurana a la declaració d'emergència

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes ha emès un comunicat criticant que l'ACA no hagi inclòs l'embassament del Priorat

El pantà de Riudecanyes, afectat per l'emergència, s'abasteix del de Siurana, que no s'ha vist afectat per la declaració
El pantà de Riudecanyes, afectat per l'emergència, s'abasteix del de Siurana, que no s'ha vist afectat per la declaració | Laia Solanellas
02 d'agost de 2023, 16:49
Actualitzat: 16:51h
La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes reclama que s'apliqui la declaració d'emergència hídrica també al pantà de Siurana, que es troba a un 5,76% de la seva capacitat. L'Agència Catalana de l'Aigua l'ha decretat per al de Riudecanyes i, per tant, tant a aquest municipi com a Duesaigües, que beuen exclusivament d'aquest embassament, s'han imposat restriccions en el consum d'aigua. El pantà de Riudecanyes s'abasteix de l'aigua que hi arriba des del de Siurana, on no s'ha decretat la situació d'emergència.

Al del Priorat la competència per fer-ho és de la Confederación Hidrográfica del Ebro, segons s'exposa des del Govern català. La diferència és que el Siurana és un afluent directe de l'Ebre i, en canvi, quan l'aigua passa a Riudecanyes es considera una conca interna. A l'àmbit estatal, les conques internes queden sota la gestió de cada govern autonòmic o administració competent.

No és el cas, en línies generals, de l'Ebre i els seus afluents, tot i que també hi ha decisions que es prenen des de l'agència catalana. A la declaració d'emergència, l'ACA recomana que les restriccions també s'apliquin als municipis que beuen del pantà de Siurana, però sense poder-los imposar les restriccions. Es tracta dels quatre pobles que formen la mancomunitat del TOPOGRAPO, és a dir, Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera.
 

Acusen l'ACA de tenir competències només pel que li interessa

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes considera que l'ACA només té competències al pantà de Siurana pel que li interessa. En un comunicat fet públic aquest mateix dimecres asseguren que la normativa estableix que "s'entra en emergència quan el sistema Siurana-Riudecanyes baixa per sota d'un hectòmetre cúbic d'aigua embassada entre ambdós espais". Argumenten que "aquest fet va ocórrer el passat dilluns, quan ens vam situar a 0,999 hm cúbics".

Recorden que, tot i això, l'ACA ha decretat l'emergència "només per a Riudecanyes, mentre que per Siurana se'n desmarca adduint manca de competència". Subratllen que "l'ACA és l'explotador de l'embassament de Siurana i, segons per quines coses, les decisions són unilaterals, sense comptar amb la CHE". Posen d'exemple que és l'agència catalana qui decideix, per si sola, quin volem d'aigua es transvasa cada any de Siurana cap a Riudecanyes.

Els Regants critiquen que "tampoc és lògic que mentre de Siurana s'està regant amb normalitat, des de Riudecanyes no es puguin regar arbres llenyosos per salvar-ne la subsistència". Reclamen que l'aigua regenerada de la depuradora de Reus pugui fer-se servir per regar. Recorden que, en una reunió celebrada el 18 de juliol, el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, se'ls va informar que aquesta possibilitat entraria en vigor, si era necessari, l'estiu vinent.

En el comunicat expliquen que ja s'ha encarregat un estudi per valorar l'impacte de la sequera als regants de la comunitat. L'objectiu és poder demanar els ajuts econòmics necessaris tant per als regants com per a la comunitat. També alerten que "serà molt difícil poder cobrar als comuners qualsevol derrama de manteniment de les nostres instal·lacions".

Unes actuacions que, en alguns casos, són d'obligat compliment, "com la seguretat de la presa de Riudecanyes". Segons exposen, serà difícil que la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes assumeixi aquesta mena de despeses "si els nostres partícips no han pogut regar ni han tingut ingressos".