1 de 10
CULTURA

La Fundació Fenosa cedeix una Creu Processional del s. XV al Museu Deu del Vendrell

El conveni especifica que la cessió de la peça d'orfebreria és per un període de cinc anys

El conveni de cessió es va signar aquest dijous al Vendrell. | Cedida
per TarragonaDigital, El Vendrell | 25 d'agost de 2023 a les 14:40 |
La Fundació Fenosa ha cedit al Museu Deu del Vendrell la Creu Processional de finals del segle XV i començament del s. XVI que té en el seu fons artístic. Aquest dijous s'ha signat el conveni de cessió d'aquesta peça d'orfebreria per un període de cinc anys, en un acte que ha anat a càrrec de la directora de la Fundació, Nekane Aramburu, i l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, com a president de la Fundació Deu Font.

La voluntat d'aquest conveni és, d'una banda, fomentar el treball en xarxa dels museus del Vendrell i alhora, difondre el valor patrimonial d'aquest peça en un entorn més adient, ja que el Museu Deu disposa en el seu fons artístic d'altres creus processionals i peces litúrgiques.

 

Una creu amb braços acabats en forma de flor de lis

La peça cedida és una Creu d'estil gòtic tardà que s'inscriu plenament dins de la forma de les creus catalanes de l'època. Sobre una ànima de fusta es troben planxes d'argent daurat fixades amb puntes de clau. Consta de la creu i la magolla.
 

Nicole Fenosa va extreure la magolla per confeccionar un peu de làmpada, invertint alguns elements daurats. En la restauració, executada per Mercadé Joiers del Vendrell, s'ha reposat el seu estadi original la magolla i s'han trobat els punxons que fan referència a Montblanc.
 

La Creu té els braços acabats en forma de flor de lis, amb pàmpols al vèrtex. A l'anvers es troba al centre la figura de Crist crucificat, Al revers hi ha quatre medallons amb restes d'esmalt, que representen la iconografia dels profetes.
 
Participació