Cinc universitats europees estudien la mobilitat i l'urbanisme de Reus

El segon taller internacional d'aquest àmbit ha de plantejar solucions de futur per a la sostenibilitat, l'accessibilitat i la 'ciutat verda'

Una gran maqueta de Reus serveix de referència gràfica per al taller internacional
Una gran maqueta de Reus serveix de referència gràfica per al taller internacional | Jordi Olària Gras
28 d'agost del 2023
Actualitzat a les 12:00h
Aquest dilluns s'ha posat en marxa la segona edició del taller internacional d'urbanisme de Reus impulsat amb la URV. Porta per títol EAR RAW'23, Reus Architecture & Urban Design International Workshop; en anglès, Taller Internacional d'Arquitectura i Disseny Urbà de Reus. La cita ha atret 24 estudiants de cinc universitats europees.

L'objectiu, durant les dues setmanes que dura, és reflexionar i proposar el futur urbanístic de Reus centrant-se en alguns eixos concrets. L'any passat se'n va celebrar la primera edició, amb la mobilitat sostenible, l'emergència d'habitatge, la transformació verda i la conservació del patrimoni postindustrial com a eixos principals. Enguany les línies de treball són la sostenibilitat, l'accessibilitat i les ciutats saludables.

El centre neuràlgic del taller és Cal Massó, on s'ha instal·lat una maqueta de Reus grans dimensions que ja va servir com a referència gràfica durant la primera edició. A més dels exercicis previstos in situ, també s'han programat visites sobre el terreny amb la mobilitat sostenible com a guia.

Hi participaran 24 alumnes, dotze de la URV i dotze més de les quatre universitats estrangeres, la de Gènova, la de Zúrich, la Barlet School de Londres i la de Brussel·les. El rector de la URV, Josep Pallarès, ha deixat clar que són universitats capdavanteres a l'àmbit europeu pel que fa a les seves facultats d'arquitectura.
 

Filosofia i projectes, el llegat d'aquest taller

L'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Reus també s'implica en aquesta iniciativa, fet que suposa una transferència directa de les reflexions i les conclusions que se n'extreuen. Pallarès ha posat en relleu que el taller genera beneficis tangibles i intangibles, i que es genera coneixement i, sobretot, "que aquest coneixement es transfereix a l'Ajuntament de Reus perquè pugui fer-se seves les idees que es treballen".

També ho ha subratllat l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, "un any sencer després d'acabar el workshop van continuar treballant des d'aquí, a arquitectura, però també des d'altres universitats en el projecte de la ciutat". "Té utilitat en dos vessants, el del coneixement pròpiament dit, que és necessari, i la transferència d'aquest coneixement a la ciutat", ha resumit.
 

Hi participen 24 alumnes de cinc universitats europees Foto: Jordi Olària Gras



Amb la importància que se li dona des de l'Ajuntament, Guaita ha deixat clar que la voluntat és que el taller es mantingui, i ja es pensa a acollir la tercera edició l'any vinent. També n'ha destacat el pes teòric i pràctic la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui. A diferència de l'any passat, on es van dibuixar línies de treball concretes, enguany s'aborda des d'un punt de vista "molt més infraestructural".

"Aquesta vegada no es diu 'la ciutat futura', sinó que es diu 'la ciutat connectada, linked city', per parlar de xarxes, infraestructures i serveis", ha explicat. Amb aquest punt de partida, "analitzaran aquestes infraestructures verdes, saludables, de mobilitat i de coneixement". "El resultat seran unes reflexions, un pòsit que, com que es fan en col·laboració amb els equips tècnics de l'Ajuntament de Reus, es transfereix directament als equips", ha afegit.
 

Un punt de trobada entre l'administració, la universitat i l'àmbit professional

Abans de la inauguració oficial de l'EAR RAW'23, Reus Architecture & Urban Design International Workshop, feta aquest dilluns al matí, Guaita destacava que "posa la base del coneixement i la universitat en el centre també de les decisions de la mateixa ciutat". "Necessitem coneixements científics i tècnics per portar a terme una ciutat del segle XXI, i per això creiem que és molt important aquest treball conjunt amb la universitat", ha afegit.

Pallarès ha recordat que, més enllà de la docència, la universitat també s'ha de dedicar a la recerca, la generació de coneixement i la seva aplicació pràctica. "La feina no es limita només a les activitats d'aquests dies al workshop sinó que, durant el curs, els alumnes de totes les universitats treballen per desenvolupar i aplicar aquests coneixements".

Ha subratllat que "és molt bonic veure com, des d'Itàlia, s'està pensant com pot ser el futur de Reus, a més de pensar-ho des d'aquí". "Veiem com una universitat italiana treballa, durant tot un curs de màster, treballa com a cas pràctic l'arquitectura i el desenvolupament de la ciutat de Reus", ha aclarit. "És un valor afegit, un intangible molt important", ha sentenciat Pallarès.

Berastegui ha posat sobre la taula la importància que també s'impliqui en el taller el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a Tarragona. El que s'acaba produint, exposa, és "una conjunció de l'administració, la universitat i la professió que posem a disposició per millorar la ciutat de Reus".