1 de 10
MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Reus recorda el 50è aniversari de l'assassinat de Cipriano Martos

L'Arxiu Municipal de la capital del Baix Camp recorda la figura del militant antifranquista amb una exposició i una ruta històrica

Al Cementiri General de Reus hi ha una placa d'homenatge a Cipriano Martos. | ACN/Neus Bertola
per TarragonaDigital, Reus | 18 de setembre de 2023 a les 12:40 |
Aquest diumenge es van complir cinquanta anys de l'assassinat, a mans de la Guàrdia Civil, de Cipriano Martos Jiménez, militant antifranquista granadí (Maldonadillo, Granada, 1942 - Reus, 1973). La denúncia i la recerca incansable del seu germà va permetre localitzar les restes de Martos al Cementiri General de Reus.

L'Arxiu Municipal de la capital del Baix Camp ha organitzat aquest dilluns a la tarda un acte en la seva memòria. Així mateix, durant tota la setmana, al vestíbul de l'arxiu, s'exposaran diversos documents sobre Martos. Entre d'altres, hi haurà la còpia de l'expedient de la seva detenció, que es podrà consultar a l'arxiu reusenc.


En aquest sentit, a final d'any, la ciutat de Reus també organitzarà una conferència i una ruta històrica.
 

Homenatge a Cipriano Martos a Sabadell

D'altra banda, Sabadell compta amb una placa commemorativa en record de Cipriano Martos a la plaça Vall d'Aran. Es tracta d'una iniciativa conjunta del Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Sabadell que es va inaugurar aquest dissabte en un acte d'homenatge amb entitats i representants de la societat civil i familiars de Martos.


El distintiu forma part de la Xarxa d'Espais de Memòria de la Generalitat de Catalunya. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha subratllat el compromís de Martos amb la llibertat. "Volem que quan les persones quedin a la plaça sàpiguen que en aquest barri va viure una persona que ho va donar tot per la lluita contra la dictadura", ha dit.
Participació