1 de 10
Conca de Barberà

Arriba una nova edició del Festival d’Educació per la Sostenibilitat al Museu de la Vida Rural

Xiula, Tanaka Teatre o la nòria de fusta «La Belle Roue», seran alguns dels grans protagonistes de la jornada familiar

Imatge del Museu de la Vida Rural | Museu de la Vida Rural
per Albert Oliva, L'Espluga de Francolí | 4 d'octubre de 2023 a les 10:05 |
El Museu de la Vida Rural ha programat una nova edició del Festival d’Educació per la Sostenibilitat, que enguany es consolida en aquesta cinquena edició amb la jornada professional del divendres 27 d’octubre, destinada a professionals de l’educació i les arts. Pel que fa a la jornada central del dissabte 28 d’octubre, tindrà un caire ludicofestiu i està pensada per a un públic familiar amb tallers, espectacles i altres activitats.
 

El FES familiar comptarà amb una quinzena de propostes culturals com jocs, contacontes, tallers, atraccions, itineraris o un concert. Un seguit d’activitats dissenyades per a un públic amb ganes d’impulsar petits canvis per fer del planeta un lloc més sostenible ambiental, social, econòmica i culturalment.

Entre la programació familiar hi destaca el concert del grup Xiula, l’espectacle de titelles «La botigueta», de la Companyia Tanaka Teatre, en què el públic participa, decideix i construeix com fer un consum responsable o la nòria Belle Roue, un cavallet giratori de l’associació L’art des Show fet amb fusta de boscos europeus i accionat de forma manual. També tindrà lloc l’activitat «Els jocs de l'auca d'Ascó», on es posaran en pràctica jocs tradicionals que Joan Amades va recollir i publicar, en particular aquells que es practiquen emprant elements de l’entorn natural i també domèstic, o el contacontes  de la companyia Vivim del cuentu que parla sobre el canvi climàtic i la preservació del medi ambient.


Al llarg del dissabte, s’organitzaran cinc tallers, tres dels quals formen part de la proposta educativa del Museu de la Vida Rural, emmarcada en l’Educació Cultural per la Sostenibilitat. D’aquesta manera, petits i grans podran abordar mentre juguen qüestions com la gestió de l’aigua, l’agricultura o els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Durant tot el dia, els assistents també podran visitar l’exposició permanent del Museu de la Vida Rural i l’exposició Tros de Dona de forma lliure o bé  autoguiada, seguint tres itineraris per l’exposició permanent del Museu, entre els que en destaca l’estrena de la gimcana digital «Les 10 claus de la sostenibilitat». A la tarda s’oferirà pa amb xocolata per berenar i durant tot el dia estarà oberta la Guingueta del Museu, que oferirà dinar i servei de bar.

 

Jornada professional

El dia anterior, el divendres 27 d’octubre, se celebrarà el FES professional. Serà un espai de trobada de la comunitat educativa per conèixer i intercanviar experiències amb el sector cultural i de les arts. La jornada l’obrirà la ponència inaugural de la periodista i gestora cultural enfocada en la sostenibilitat, Emma Quadrada. Continuarà amb una ronda d’inspiració en què es podran conèixer experiències que combinen arts i cultura amb educació i sostenibilitat.

Enguany, es podran conèixer quatre projectes: Carros, tupines i cançons; IDIL·LI; Projecte Blau; i Educar per transformar (Catesco). Per últim, hi haurà dos tallers per experimentar amb propostes culturals que tracten reptes vinculats a la sostenibilitat; per una banda, «La sostenibilitat des de les arts escèniques» de Hand Made Theatre i, per altra banda, «Perspectives sobre vulnerabilitats i violències des del cos» de la ballarina Sandra Sotelo.

 

Entrades

La jornada professional (divendres) serà gratuïta, però requerirà inscripció prèvia. En  el cas de dissabte, l’entrada general tindrà un cost de 5 euros i la dels menors de 3 anys serà gratuïta. Les entrades es poden adquirir en línia a la web del museu i donaran accés a totes les activitats programades.
Participació