Repsol es persona en el procés contra IQOXE com a part perjudicada: reclama 11,5 MEUR

La petroliera detalla que es presenta "exclusivament com un actor civil" i que no reclama penes de presó

Una imatge d'arxiu d'IQOXE, posterior a l'explosió del 14 de gener de 2020.
Una imatge d'arxiu d'IQOXE, posterior a l'explosió del 14 de gener de 2020. | ACN
10 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 12:41h
Repsol reclama a IQOXE 11,5 MEUR com a part perjudicada per l'explosió del 14 de gener de 2020, en què van morir tres persones i diverses van resultar ferides. En aquest sentit, la companyia ha assegurat que es presenta "exclusivament com un actor civil" en la causa oberta.

Fonts de l'empresa han confirmat a l'ACN que es persona en el procés judicial "exclusivament com un actor civil" i neguen que reclamin penes de presó. "No s'exerceix cap acció penal i, per tant, l'escrit no assenyala culpables, no parla de delictes ni sol·licita cap mesura de tipus penal", han insistit.

Segons ha avançat el diari Porta Enrere, la petroliera va perdre 50 milions d'euros perquè IQOXE va deixar de subministrar-li l'òxid d'etilè. D'aquests, 38,5 milions els ha recuperat a través de l'assegurança i, ara, reclama a IQOXE els 11,5 milions restants.
 

Repsol es posiciona com a part perjudicada

Repsol va presentar l'escrit d'acusació a principis de setembre i es posiciona com a part perjudicada. De fet, les mateixes fonts de la companyia remarquen que la interlocutòria de la jutgessa d'instrucció, del 14 de juny de 2023, que processa els responsables d'IQOXE —José Luís Morlanes, Joan Manuel Rodríguez Prats i Gerard Adrio— obre la porta a presentar l'escrit d'acusació.

"Per això se'n fa referència a l'escrit i es citen les causes de l'accident que es descriuen a la interlocutòria", han indicat. Amb tot, neguen que es facin seus els arguments de la magistrada instructora, en els quals s'apunta que IQOXE incomplia normatives de seguretat industrial i laboral.

Des de la multinacional insisteixen que es personen en el procés judicial per reclamar els danys econòmics ocasionats pel fet que van haver de "buscar subministraments alternatius, amb les consegüents pèrdues de beneficis i sobre costos afegits", ja que IQOXE no els va subministrar òxid d'etilè durant els anys 2020 i 2021.