Ja és una realitat: entra en funcionament el túnel del Coll de Lilla de l'A-27

El tram que s'ha posat en servei té cinc quilòmetres i ha costat 157 MEUR

Imatge del túnel de l'A-27
Imatge del túnel de l'A-27 | Cedida
23 d'octubre del 2023
Actualitzat el 24 d'octubre a les 11:06h
L'A-27 ja arriba fins la Conca de Barberà. El darrer tram que faltava per completar la connexió entre el Camp de Tarragona i l'interior de les comarques tarragonines i lleidatanes s'ha posat en servei aquest dilluns dia 23 d'octubre. Es tracta d'un traçat de cinc quilòmetres que uneix Valls i Montblanc i que inclou el túnel que travessa el coll de Lilla, d'1,5 quilòmetres.

Els treballs han costat 157 MEUR i anys d'endarreriments, ja que la primera licitació va ser el 2008. L'obra és molt celebrada pel teixit social i econòmic de la zona perquè permet escurçar el temps de viatge.

Amb tot, els camions de mercaderies perilloses no hi podran passar i hauran de seguir circulant per l'N-240. Per completar l'obra manca la connexió entre el túnel i l'AP-2.
 

Una conducció més còmoda i segura

El tram connecta el nord de Valls, fins on ara acabava l'A-27, amb el sud de Montblanc, i permet estalviar els vora 10 quilòmetres de carretera muntanyosa del coll de Lilla. L'estalvi de temps per als usuaris serà d'uns cinc minuts però la conducció serà més còmoda i segura.

La peça clau és el túnel, de 1.500 metres de llarg i dos tubs —un per sentit—, que compta amb sis galeries de seguretat connectades entre els dos sentits de la marxa per situacions d'emergència.
 

Les obres van començar fa 15 anys

Els treballs a l'autovia van començar el 2008 i es van aturar el 2010, arran de la crisi econòmica. Les arrencades i frenades en la construcció han estat constants fins els darrers anys, quan les obres s'han accelerat. Per completar totalment l'A-27 falta la connexió entre el final del tram inaugurat aquest dilluns i l'autopista AP-2.

Una obra que ha reclamat l'alcalde de Montblanc, Oriol Pallissó, que ha assenyalat que "anem tard i malament. Estem parcialment satisfets". En aquest sentit, ha apuntat que "és un problema molt gros acabar una obra com aquesta amb un coll d'ampolla com el de la C-14, on sabem perfectament que els diumenges d'agost són terrorífics".

En aquest sentit, les previsions del Ministeri és que les obres de l'enllaç amb l'AP-2 estiguin acabades en els pròxims tres anys.