1 de 10
MEDI AMBIENT

Ajuts a cinc ajuntaments del Camp de Tarragona per reduir la contaminació lumínica

Es tracta de l'Albiol (Baix Camp), Vallclara (Conca de Barberà) i Bellmunt del Priorat, Falset i el Masroig (Priorat)

Els ens locals que han rebut la subvenció estan situats en zones d'especial protecció. | Acció Climàtica
per TarragonaDigital, Tarragona | 30 d'octubre de 2023 a les 15:30 |
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha atorgat ajuts a tretze municipis per millores fetes en l'enllumenat exterior durant el 2023. L'import de la subvenció és de 475.479,95 euros i els beneficiaris a la demarcació de Tarragona han estat l'Albiol (Baix Camp), Vallclara (Conca de Barberà) i Bellmunt del Priorat, Falset i el Masroig (Priorat).

Així mateix, a les comarques de Ponent, també han rebut ajuts Àger (Noguera), Alins (Pallars Sobirà), l'Alt Àneu (Pallars Sobirà), la Baronia de Rialb (Noguera), Camarasa (Noguera), Llavorsí (Pallars Sobirà), Sort (Pallars Sobirà) i Talarn (Pallars Jussà).


Els ajuts provenen del Fons Climàtic, que es nodreix amb el 50% dels ingressos de l'impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles i el 20% del de les instal·lacions que incideixen en el medi.
 

Zones d'especial protecció

Tots els ens locals que han rebut la subvenció estan situats en zones d'especial protecció, donat que formen part dels entorns del Parc Natural de la Serra de Montsant, de l'Observatori Astronòmic del Montsec o del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Amb les actuacions d'adequació es preveu una reducció de la potència mitjana del 50% a les instal·lacions on s'actua; un estalvi en el consum d'energia i cost associat del 67% i una reducció anual en l'emissió de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) de 82 tones de CO2eq.


La millora ambiental de l'enllumenat no ve donada només per la disminució del consum energètic associat a la introducció de noves tecnologies, sinó també per l'adequació dels nivells lumínics a les necessitats de cada cas i per l'elecció del tipus de llum de menys impacte sobre l'entorn, la llum ataronjada.

Així doncs, en tractar-se d'actuacions d'adequació de l'enllumenat exterior que tenen impacte en zones protegides, s'han subvencionat únicament les actuacions que compleixen uns criteris establerts i que garanteixen una òptima il·luminació segons la normativa.

 

Augmenta un 4% l'àrea protegida

La contaminació lumínica és una amenaça ambiental planetària creixent que afecta els éssers vius i altera els seus hàbitats. Les zones d'especial valor natural o astronòmic s'han de protegir envers la contaminació lumínica de manera específica, per garantir la preservació de la biodiversitat i assegurar que es mantinguin unes condicions de foscor natural que permetin l'observació del firmament en les millors condicions.

El Departament d’Acció Climàtica prioritza les actuacions de millora de l'enllumenat a les zones classificades de màxima protecció segons el mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya.


El 43% de la superfície de Catalunya està declarada de màxima protecció envers la contaminació lumínica amb caràcter general i, dins d'aquesta, hi ha tres zones de protecció especial: l'Observatori Astronòmic del Montsec, el Parc Natural de la Serra de Montsant i els municipi de Saldes, Rupit i Pruit i Sant Mateu de Bages.

El percentatge de zona protegida ha augmentat en quasi un 4% en els últims cinc anys, gràcies a polítiques de protecció promogudes per la Generalitat en el territori.
Participació