1 de 10
Conca de Barberà

El Museu de la Vida Rural inaugura «Més lloc per a la fosca», la nova exposició temporal

Es tracta d'una lectura ecocrítica de «Solitud» de Víctor Català

Imatge d'una sala del Museu de la Vida Rural | Museu de la Vida Rural
per Albert Oliva, L'Espluga de Francolí | 3 de novembre de 2023 a les 09:05 |
El proper dissabte 11 de novembre a les 12 del migdia, el Museu de la Vida Rural inaugura l’exposició temporal Més lloc per a la fosca, la qual es podrà visitar fins al 14 d’abril de 2024.
Basada en la novel·la Solitud de Caterina Albert, la nova exposició del MVR, comissariada per Elvira Prado-Fabregat, revisa l'obra literària des del punt de vista de la construcció cultural de la natura i estableix un diàleg entre l'univers mític, literari i visual creat per l’autora i les artistes contemporànies Maddi Barber, Pilar Codony, Mireia Coromina, Alba G. Corral, Alba Lombardía i Carles Viarnès.


Part del contingut de l’exposició posa el focus en l'imaginari gòtic lligat al folklore i a la idea del sublim –la natura més feréstega–, des d’on l’autora qüestiona les «idees velles» que engrillonen les subalternitats de la dona i la natura.

Víctor Català porta la subversió de ficcions —les del folklore, les de l’Església, les del relat de la natura— més lluny del que seria esperable en el seu context històric i cultural. L’escriptora construeix la muntanya de Solitud, estretament lligada a la violència de gènere, des d’un esperit romàntic fosc, gòtic per moments.


Més lloc per a la fosca forma part d’un projecte transversal d’investigació i creació i és una coproducció del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i el Museu de l’Escala.

Visites guiades i activitats paral·leles

Durant els mesos en què l’exposició estigui al Museu de la Vida Rural, s’han programat diverses activitats paral·leles. Per una banda, el dia 26 de gener a les 18 h, coincidint amb la Fira de Sant Vicenç, tindrà lloc la conversa Víctor Català, del drama rural a la mirada ecològica, entre Enric Casasses i Blanca Llum, moderada per Anna Maria Andevert. I per altra banda, es programarà una visita guiada amb la comissària de l’exposició (data a confirmar).
Participació