El Museu de la Vida Rural inaugura «Més lloc per a la fosca», la nova exposició temporal

Es tracta d'una lectura ecocrítica de «Solitud» de Víctor Català

Imatge d'una sala del Museu de la Vida Rural
Imatge d'una sala del Museu de la Vida Rural | Museu de la Vida Rural
03 de novembre del 2023
Actualitzat el 10 de novembre a les 9:49h
El proper dissabte 11 de novembre a les 12 del migdia, el Museu de la Vida Rural inaugura l’exposició temporal Més lloc per a la fosca, la qual es podrà visitar fins al 14 d’abril de 2024.
Basada en la novel·la Solitud de Caterina Albert, la nova exposició del MVR, comissariada per Elvira Prado-Fabregat, revisa l'obra literària des del punt de vista de la construcció cultural de la natura i estableix un diàleg entre l'univers mític, literari i visual creat per l’autora i les artistes contemporànies Maddi Barber, Pilar Codony, Mireia Coromina, Alba G. Corral, Alba Lombardía i Carles Viarnès.

Part del contingut de l’exposició posa el focus en l'imaginari gòtic lligat al folklore i a la idea del sublim –la natura més feréstega–, des d’on l’autora qüestiona les «idees velles» que engrillonen les subalternitats de la dona i la natura.

Víctor Català porta la subversió de ficcions —les del folklore, les de l’Església, les del relat de la natura— més lluny del que seria esperable en el seu context històric i cultural. L’escriptora construeix la muntanya de Solitud, estretament lligada a la violència de gènere, des d’un esperit romàntic fosc, gòtic per moments.

Més lloc per a la fosca forma part d’un projecte transversal d’investigació i creació i és una coproducció del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i el Museu de l’Escala.

Visites guiades i activitats paral·leles

Durant els mesos en què l’exposició estigui al Museu de la Vida Rural, s’han programat diverses activitats paral·leles. Per una banda, el dia 26 de gener a les 18 h, coincidint amb la Fira de Sant Vicenç, tindrà lloc la conversa Víctor Català, del drama rural a la mirada ecològica, entre Enric Casasses i Blanca Llum, moderada per Anna Maria Andevert. I per altra banda, es programarà una visita guiada amb la comissària de l’exposició (data a confirmar).