1 de 10
PREMIS LITERARIS

Convocada una nova edició dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona

El termini de presentació s'acaba el 14 de gener i el veredicte es farà públic el 18 de maig

Foto de família dels guanyadors dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2023. | Tjerk van der Meulen
per TarragonaDigital, Tarragona | 13 de novembre de 2023 a les 15:15 |
L'Ajuntament de Tarragona convoca una nova edició dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, que enguany arriben a la seva 34a edició. La convocatòria consta del 34è Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler, el 24è Premi-beca de traducció Vidal Alcover i el 27è Premi de narrativa curta per Internet Tinet.

L'organització atorgarà també en aquesta edició el 3r Premi Honorífic Montserrat Abelló a la trajectòria en l'àmbit de la traducció literària en català. Els treballs que optin en aquesta nova edició dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona es poden presentar fins al 14 de gener de 2024 a l'adreça [email protected].


Els veredictes es faran públics en el transcurs de l'acte de lliurament que tindrà lloc el dissabte 18 de maig de 2024 al Teatre Tarragona. Tota la informació sobre les bases d'aquesta edició dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona es pot consultar a través del següent enllaç.
 

Els premis convocats

El Premi Pin i Soler està dotat amb 21.000 euros i s'hi poden presentar novel·les en català, de tema lliure, amb un mínim de 150 pàgines. L'edició corre a càrrec d'Angle Editorial. El jurat d'aquesta edició està integrat per Xavier Aliaga, Anna Ballbona, Mònica Batet, Lluís Anton Baulenas, Marina Porras i Carme Oriol Carazo com a secretària.   


El Premi de Traducció Vidal Alcover està dotat amb 12.000 euros. Va destinat a projectes de traducció al català d'obres literàries de qualsevol gènere o època, la incorporació de les quals a la llengua catalana es consideri important. El premi té les característiques d'una beca-projecte. 

Les obres que es proposin traduir han de pertànyer al domini públic i, per tant, hauran d'estar lliures de drets. Alhora, els projectes presentats han de preveure que l'obra resultant es pugui publicar en un sol volum d'un mínim de 100 pàgines i d'un màxim de 400.  


El jurat considerarà el relleu de l'obra proposada dins la literatura universal i també tindrà en compte el valor que es derivi de la traducció d'aquesta obra per al nostre patrimoni cultural, a més de la qualitat del projecte presentat i de la solvència del traductor.  

Per últim, el Premi Tinet està dotat amb 1.000 euros per la Diputació de Tarragona i s'hi poden presentar narracions breus, de tema lliure, escrites originàriament en català i d'entre 3 i 6 pàgines. L'edició de l'obra guanyadora junt a un màxim de 14 textos més seleccionats corre a càrrec de Cossetània edicions.


D'altra banda, la Diputació de Tarragona publicarà aquest mateix recull de textos al web de TINET, en format digital.
 

Premi Honorífic Montserrat Abelló

El Premi Honorífic Montserrat Abelló arriba a la seva tercera edició. Amb l'objectiu de donar relleu a la feina de les persones que es dediquen a la traducció literària es va instituir aquest premi que alhora recorda i honora la poeta i traductora tarragonina que duu el seu nom. ​El premi de no concurrència competitiva no té dotació econòmica i consisteix en la Musa d'honor de Tarragona.

En la seva primera edició, el premi va distingir la trajectòria de Joaquim Mallafrè i Gavaldà i en la seva segona edició, l'any 2023 es va concedir la menció a Joan Francesc Mira i Casterà. En la tercera edició l'organització dels premis triarà un traductor o traductora que s'hagi distingit per la importància de la seva aportació a la literatura catalana, incorporant-hi obres fonamentals d'altres literatures.
Participació