1 de 10
PORT DE TARRAGONA

El futur industrial «verd» a Catalunya, a debat a Tarragona en unes jornades sobre energies renovables

L'AEQT demana «garantir la seguretat jurídica per continuar descarbonitzant l'activitat del sector»

Una de les taules de les II Jornades Internacionals d'Energies Renovables i Sobirania. | Cedida
per TarragonaDigital, Tarragona | 14 de novembre de 2023 a les 12:35 |
El Tinglado 1 del Port de Tarragona acull aquest dilluns i dimarts, 13 i 14 de novembre, les II Jornades Internacionals d'Energies Renovables i Sobirania, en el marc de la Catalunya Hydrogen Week. En aquest sentit, la cita compta amb el suport del Port de Tarragona, Forestalia, RWE i Albert i Noya.

Aquest dilluns, les jornades han arrencat amb tres ponències d'experts en transició energètica. La primera ponència ha anat a càrrec de l'exdirector de canvi climàtic a l'Agència Federal del Medi Ambient d'Alemanya, el Dr. Harry Lehmann. En la seva intervenció, ha exposat el protagonisme que pot tenir l'hidrogen verd per a determinats processos industrials, vinculats a la logística i al transport d'alta capacitat. 


L'enginyer, empresari, professor i assagista, Joan Vila, ha donat una visió de la transició energètica des del punt de vista de l'empresa i com aquest camí cap a la descarbonització pot esdevenir una oportunitat, si s'aprofita la transformació econòmica i social que implica, o bé com pot ser un llast pel benestar i la qualitat de vida si no s'aprofita.

D'altra banda, l'expert en energies renovables i articulista, Jaume Morrón, ha fet un repàs a les dades que marquen l'estat de desenvolupament de les energies renovables a Catalunya, remarcant que "ocupa una posició de cua respecte a la resta d'Europa i de l'Estat".

 

La transició energètica de les indústries energèticament intensives

Posteriorment, s'ha celebrat una taula sobre la transició energètica de les indústries energèticament intensives. La directora de l'AEQT, Maria Mas, ha remarcat la necessitat de "garantir seguretat jurídica per continuar descarbonitzant l'activitat del sector. L'AEQT té previst multiplicar per tres el consum elèctric actual el 2030 i per sis el 2050. Sense una  normativa clara que eviti regulacions diferencials no serem competitius".

Javier Uría, líder de CO2 per CEMEX, ha remarcat que "la descarbonització implica  electrificació, i el full de ruta competitiu actual es limita a l'autoconsum i els acords de PPA (Power Purchase Agreement)".


Joan Vila ha compartit l'experiència de la paperera LCPaper. En aquest sentit, ha afirmat que "la hibridació de l'activitat ens ha posicionat en el sector. Deixar de pensar únicament en l'estalvi energètic per situar la reducció i el reaprofitament del CO2 com a palanca de transformació. A partir d'aquí hem desenvolupat nous  productes, lliures de plàstic, CO2 zero i residu zero".

Finalment, Oriol Alcoba, director general d'indústria de la Generalitat de Catalunya, ha destacat el rol dels centres de recerca "per desenvolupar una cadena de valor del coneixement. La transició energètica s'ha de liderar des de la indústria i una de les vies és la combinació de tecnologies que permeti la captura, ús i l'emmagatzematge de CO2".

 

"La innovació necessita temps i assolir la neutralitat climàtica el 2050 és un procés urgent"

La següent cita ha estat la taula sobre recerca en projectes d'H2, en què Míriam Díaz de los Bernardos, directora de la Xarxa H2CAT, ha recalcat la complexitat del canvi, ja que "la innovació necessita temps i assolir la neutralitat climàtica el 2050 és un procés urgent". Isaac Justícia, director de la Vall de l'Hidrogen, ha destacat la que "quan pensem en indústria, pensem en grans empreses, però el teixit empresarial de Catalunya és fonamentalment PIME".

En aquest sentit, Rubén Folgado, director general de Messer Ibérica, ha manifestat  que "hi ha unes condicions i oportunitats extraordinàries. A Messer tenim equips a tot el món per impulsar la recerca i el coneixement i Tarragona té tots els ingredients per ser un pol de referència i innovació internacional".

Finalment, Emilio Palomares, director de l'ICIQ, ha explicat que "per fer competitiu l'hidrogen cal un canvi de cicle econòmic. La transició implicarà un canvi profund, en què algunes empreses desapareixeran i d'altres s'adaptaran. La clau està en generar una nova indústria que  mantingui la ja existent".
Participació