1 de 10
Gent gran

Legionel·losi, risc estructural i d'incendi, els arguments per tancar la Residència de Gent Gran a Reus

«A l'edifici no ens podem quedar» assegura el Departament de Drets Socials, que ja ha descartat l'antic hospital de Reus com a possible emplaçament i obre altres vies, com un trasllat a Tarragona

La residència de gent gran de Reus tancarà temporalment. | L.S.
per Laia Solanellas, Reus | 21 de novembre de 2023 a les 09:30 |
El trasllat temporal de la Residència de Gent Gran de Reus està segellat. Així ho va certificar aquest dilluns, 20 de novembre, Oriol Amorós, secretari general del departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya en una reunió amb els treballadors, familiars dels residents i sindicats. La novetat en aquesta trobada no va ser només la certificació de la clausura de la residència, sinó també l'explicació —per fi— de l'informe que demanava el seu tancament.Després de setmanes d'incertesa i que els sindicats apuntessin que els arguments per al trasllat no eren suficients, la Generalitat va exposar els motius que té per no tirar enrere la decisió. "Hem de deixar l'edifici per responsabilitat, però la residència no tanca" va apuntar Amorós durant la reunió. 

I és que l'informe sobre l'estat de les instal·lacions confirma la presència de problemes estructurals que fan inviable la realització de les obres necessàries sense traslladar els residents.

Legionel·losi, risc d'incendi i risc estructural

L'informe destaca problemes com la legionel·losi a les canonades, risc d'incendi que requeriria canvis significatius i problemes estructurals a les façanes. Tot i que no s'han registrat casos d'infecció entre els residents, la presència de legionel·la implica la necessitat de substituir tota la fontaneria. A més, l'edifici antic no compleix les normatives d'accessibilitat i distribució d'espais "pròpies del segle XXI". 
Davant d'aquesta situació, el departament va confirmar el tancament temporal de la residència i ha insistit que no perillen els llocs de treball ni les places de residència públiques. La pregunta ara és on i quan serà aquest trasllat.

On i quan es farà el trasllat de residents


Sobre el quan, Drets Socials va explicar que es preveu que els trasllats es realitzin en petits grups i de manera gradual a partir de la segona quinzena de gener. Es garantirà un equip d'informació i seguiment per a famílies i professionals durant tot el procés.

I un dels dubtes que desperta més incertesa entre treballadors, familiars i residents és a on es traslladarà. En aquest sentit, des de Drets Socials van explicar que la possibilitat d'anar a l'antic hospital de Reus —un dels espais que l'ajuntament va oferir— ja s'ha descartat per la "complexitat de les obres d'adaptació necessàries".
Les possibilitats que s'estudien ara són el lloguer de les instal·lacions d'una residència nova que hi ha a la zona de Bellissens. Sobre aquesta opció, el departament ja ha iniciat les negociacions amb la propietat, les quals va qualificar de "complexes" i, per tant, també té sobre la taula altres escenaris.

Trasllats a Reus, Tarragona i rodalies


Un d'aquests escenaris seria el trasllat dels usuaris a la residència pública de la Mercè de Tarragona, en una de les àrees que està reformada i tancada actualment. També es contempla la possibilitat d'ocupar la residència d'Horts de Miró a Reus, també amb plantes disponibles.Si es tirés endavant aquesta opció, es podria encabir un 90% dels residents entre les dues residències. La resta d'usuaris es repartirien en places d'altres residències de Reus i de la demarcació, una opció que, segons el departament, el 15% de les famílies han assegurat que és "la seva preferència".

En tot cas, la decisió final sobre la ubicació es farà pública abans de finalitzar l'any.
Participació