1 de 10
Economia

El Gremi de la Construcció presentarà al·legacions a l'augment d'impostos a Reus

El sector veu amb preocupació l'augment de la pressió fiscal en la construcció i assegura que derivaria en un «encariment del cost de l'habitatge i, per extensió, del cost del lloguer»

L'increment de l'ICIO o l'IBI a Reus serà substancial en els nous impostos. | TGE
per TarragonaDigital, Reus | 22 de novembre de 2023 a les 11:00 |
El Gremi de la Construcció del Baix Camp ha decidit prendre accions davant de la proposta d'increment d'impostos que recullen les noves ordenances de l'Ajuntament de Reus, inicialment aprovades en l'últim ple. Després d'una reunió de treball entre una delegació del gremi i el regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Reus, Manel Muñoz, acompanyat del regidor de Promoció Econòmica, Josep Baiges, els representants del sector han decidit presentar diverses al·legacions amb l'objectiu que l'ajuntament reconsideri l'increment de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i de l'Impost de Béns Immobles (IBI). Consideren que aquesta pujada serà "molt perjudicial per al sector, que ja es troba en un moment complicat".El president del gremi, Ton Sentís, ha agraït la bona predisposició de l'Ajuntament de Reus, especialment del regidor d'Hisenda, per mantenir una trobada constructiva que ha servit per traslladar les inquietuds del sector de la construcció als polítics locals. En aquests moments, els assessors jurídics del gremi estan elaborant les al·legacions, que inclouran propostes com la congelació dels impostos o, almenys, una pujada progressiva per minimitzar les conseqüències negatives que els empresaris preveuen.

Reus augmenta l'ICIO al màxim permès per llei

Fa algunes setmanes, el Gremi de la Construcció del Baix Camp ja va expressar la seva preocupació pel fet que alguns ajuntaments, com Reus o Tarragona, hagin decidit augmentar l'ICIO fins al 4%, el màxim actual permès per la llei. Aquesta decisió suposaria un increment del 45% en aquest impost respecte a l'import que es pagava fins ara.

L'increment dels impostos directes que han d'abonar els propietaris que volen executar obres en un habitatge, construir-ne un de nou o els promotors, representa un nou encariment substancial en els costos finals. Aquest fet s'agreuja pel context actual de pressió inflacionista, ocasionada per l'augment dels preus de les matèries primeres, les despeses d'energia i els carburants, així com l'increment dels tipus d'interès.

Un increment del 45% en el cost

Tot això constitueix un cost addicional que podria posar en perill el sector de la construcció, que, malgrat els efectes de la pandèmia, semblava experimentar una certa recuperació en els últims anys.


Com a exemple concret de l'impacte de l'increment de l'ICIO, es pot assenyalar que en un edifici de 30 pisos, fins ara aquest impost suposava 2.600 euros per pis. Amb la pujada prevista a Reus o Tarragona, aquest import augmentarà a 3.800 euros per pis, una xifra que implica un encariment del cost de l'habitatge i, per extensió, del possible cost del lloguer.
Participació