1 de 10
Indústria química

El Plaseqta es torna a posar a prova amb un nou gran simulacre al polígon de Constantí

En l'exercici s'han activitat les sirenes i els missatges d'alerta als telèfons mòbils a l'àrea del polígon industrial

Un dels operaris de l'empresa de Constantí on s'ha fet un simulacre d'accident químic aquest dijous. | Ariadna Escoda/Neus Bertola/ACN
per TarragonaDigital, Constantí | 30 de novembre de 2023 a les 12:49 |
Uns 150 efectius han participat aquest dijous 30 de novembre en el simulacre d'accident de risc químic que s'ha desenvolupat en el marc del Plaseqta. L'exercici ha consistit en la resposta dels serveis d'emergències a un incendi amb ferits a l'empresa Sarpi del polígon industrial de Constantí que ha generat un núvol tòxic de diòxid de sofre.

Arran d'això des del CECAT s'han activat les sirenes d'avís a la població i s'ha recomanat el confinament dels treballadors de les empreses properes. A la vegada s'ha enviat un missatge d'alerta als telèfons mòbils restringit a les persones que es trobaven a la zona.


És la primera vegada que la gestió es fa íntegrament des de l'edifici del 112 de Reus, en compliment del previst en el desplegament del Plaseqta. En el simulacre hi han participat Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i s'han activat el consell assessor i el consell tècnic del Plaseqta.
 

La valoració global ha estat positiva

Globalment, la valoració del simulacre per part de Protecció Civil ha estat positiva, si bé la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha reconegut que hi ha hagut alguns minuts de desajust respecte el pla previst perquè el moment de la prova ha coincidit amb una emergència real al Vallès Oriental) en el qual s'ha produït una situació similar a la fictícia de Constantí, amb un núvol tòxic amb afectació a l'exterior.


"S'ha prioritzat l'emergència real al simulacre", ha justificat Cassany. El subdirector de programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha assegurat que la recepció dels missatges de mòbil a la zona ha estat correcta i que fins i tot alguns ciutadans de més enllà també l'han rebut.

Per primera vegada, el CECAT ha actuat des de la sala de Reus on ja està operativa la figura de tècnic de guàrdia. També s'ha estrenat el grup de control ambiental, que s'ha desplegat amb el suport del SEM; i s'ha provat per primer cop la coordinació tant al consell assessor com al comitè tècnic del Plaseqta.


Cassany ha indicat que de cara l'any vinent es farà un nou simulacre de Plaseqta. També es col·locaran tres sirenes d'avís més i es començaran a instal·lar els 575 sensors de toxicitat que es col·locaran a l'entorn del polígon petroquímic. D'aquests sensors ja se n'ha licitat l'adquisició.
 

El desenvolupament del simulacre

L'acció s'ha desenvolupat a l'interior de l'empresa Sarpi, de gestió de residus. Allà s'hi ha simulat un incendi en la fosa d'emmagatzematge de residus amb una emissió de diòxid de sofre. Un operari és el que ha alertat la sala de control de l'empresa, que ha trucat al CECAT, que ha activat el Plaseqta.


Al lloc dels fets hi han anat primer els bombers del parc químic, seguits dels Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra i personal del SEM. Paral·lelament, tècnics de la companyia han mesurat la toxicitat de l'ambient amb uns aparells.

Fruit del fals sinistre s'ha fet veure que hi havia una persona ferida greu i una altra lleu. La persona greu —que en realitat era un maniquí— ha estat rescatada i evacuada en ambulància.
Participació