Nou pas endavant de la línia de molt alta tensió que travessarà la Conca de Barberà

El BOE publica l'autorització administrativa prèvia a aquesta MAT, tot i les mesures legals en contra anunciades per la Generalitat

La MAT entre Grañén i Pierola travessa la Conca de Barberà.
La MAT entre Grañén i Pierola travessa la Conca de Barberà. | Cedida
03 de desembre del 2023
Actualitzat a les 20:13h
El govern espanyol ha fet un pas més en la tramitació de la línia de molt alta tensió (MAT) entre Grañén (Osca) i els Hostalets de Pierola (Anoia) i que travessarà la Conca de Barberà. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar aquest dissabte 2 de desembre l'autorització administrativa prèvia del Ministeri per a la Transició Ecològica al parc eòlic Lupus i les seves infraestructures d'evacuació a les províncies d'Osca, Saragossa, Lleida, Tarragona i Barcelona.

La Generalitat ja va mostrar la seva disconformitat amb aquest projecte de MAT després de la llum verda a la Declaració d'Impacte Ambiental —sense l'informe de biodiversitat favorable del Govern— i va anunciar mesures legals. "Estem indignats", va etzibar el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort.
 

Aquest tipus de projectes posen en risc la transició cap a un nou model energètic

El 19 de setembre passat, el conseller Mascort va retreure al Ministeri de Transició Ecològica la "deslleialtat institucional" amb l'aprovació de la DIA Grañén-Pierola i que "canviï contínuament les regles del joc" amb la tramitació de les línies de molt alta tensió. Mascort va advertir que aquest projecte de MAT passa per 135 quilòmetres de Catalunya, amb gran impacte paisatgístic i natural.

"Travessa molts espais protegits del nostre país i no contempla ni les mesures necessàries de soterrament ni de compensació", va carregar el titular d'Acció Climàtica. "Aquest tipus de projectes posen en risc la transició cap a un nou model energètic més just, sostenible i democràtic que viu Catalunya", va afegir Mascort.

El govern espanyol ha obviat la forta oposició territorial i el BOE ha publicat la resolució de la Direcció General de Política Energètica i Mines —de 21 de novembre i d'11 pàgines— on es dona l'autorització administrativa prèvia a l'empresa del grup Forestalia per impulsar el parc eòlic Lupus i totes les infraestructures MAT associades.

La mateixa resolució recull l'alt grau d'oposició i les al·legacions contràries al projecte d'ajuntaments aragonesos, catalans, Consells Comarcals com els de l'Anoia, la Conca de Barberà, les Garrigues i el Segrià, diferents departaments de la Generalitat, entitats ecologistes i Unió de Pagesos, entre d'altres.
 

Tres mesos per fer modificacions al projecte

"En tots els casos, el promotor ha respost a les consideracions indicades, documentant les seves respostes amb la informació presentada, i manifestant com a criteri habitual col·laborar en tot moment amb les entitats locals en el desenvolupament dels projectes", ha indicat la Direcció General de Política Energètica i Mines, que dona tres mesos al promotor de la línia MAT entre Grañén i Pierola perquè faci diverses modificacions al projecte abans de concedir-li l'autorització administrativa de construcció.

"No s'atorgarà aquesta autorització de construcció fins que no hi hagi informe favorable de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i s'actualitzin els informes de viabilitat d'accés a la xarxa i de compliment de condicions tècniques de connexió a la subestació de Pierola de 400 kv, propietat de Red Eléctrica", precisa el BOE.