1 de 10

El pla de xoc de Trànsit per reduir els accidents mortals a l'AP-7: totes les mesures

Trànsit preveu que uns 480.000 vehicles surtin de l'àrea metropolitana pel pont de la segona Pasqua i demana «prudència»

per Albert Fuertes, 2 de juny de 2022 a les 19:55 |

L'autopista AP-7 és la via que concentra més mortalitat el 2022. En total, en aquests primers cinc mesos de l'any 13 persones han perdut la vida a l'autopista catalana.

Per tot plegat, el Servei Català de Trànsit (SCT) ha posat en marxa un pla de xoc per reduir la sinistralitat. Unes mesures que s'implantaran aquesta mateixa setmana.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat més radars, estàtics i dinàmics; un reforç de la inspecció des de l'helicòpter i més controls específics a vehicles com els de transport de mercaderies i de viatgers. També demana a l'Estat que redueixi el límit de velocitat a l'AP-7 a 110 km/h.

L'inici de les mesures coincideix amb el pont de la segona Pasqua, quan uns 480.000 vehicles sortiran de l'àrea metropolitana entre les 15 h de divendres i les 15 h de dissabte. El conseller fa una crida a la «prudència» i «compliment de les normes».

L'alta mortalitat a les carreteres catalanes

Un total de 71 persones han mort a les carreteres catalanes des de principis d'any i 13 d'aquestes han perdut la vida a l'AP-7, segons el balanç de sinistralitat fins al 31 de maig.

Davant d'aquesta realitat, el conseller creu que tant el Departament d'Interior com la societat han de «reaccionar» i s'ha mostrat «especialment» preocupat per la sinistralitat a l'AP-7, amb un 40% més de mobilitat, sobretot des que es van alliberar els peatges.

«No ens podem permetre seguir amb aquest ritme d'accidents, de mortalitat i de tragèdies», alerta Elena. La situació preocupa encara més a les portes d'un pont i de l'estiu, quan l'AP-7 és una via molt utilitzada. 

Per això, l'SCT, conjuntament amb els Mossos d'Esquadra, desplega un pla de xoc per reduir la sinistralitat a l'AP-7 coincidint amb el pont de la segona Pasqua i que intensificarà en les properes setmanes.

Concretament, es faran més controls de velocitat, tant estàtics com dinàmics al llarg de tota la via, i també d'específics a vehicles que tenen velocitats limitades, com el transport de mercaderies. 

Les altres mesures consisteixen en el reforç de la inspecció aèria per detectar possibles infraccions i controls integrals en vehicles de transport per detectar conducció sota els efectes de l'alcohol o les drogues i per assegurar el compliment dels temps de conducció i de descans. Interior també ha plantejat a l'Estat, titular de l'AP-7, que redueixi el límit de velocitat a 110 km/h al llarg de tota la via. 

Un agent dels Mossos d'Esquadra amb una motocicleta
L'inici de les mesures coincideix amb el pont de la segona Pasqua | Mossos d'Esquadra

Segona Pasqua

El Servei Català de Trànsit espera una mobilitat elevada pel pont de la segona Pasqua, amb uns 480.000 vehicles que es mobilitzaran a l'àrea metropolitana de Barcelona durant l'operació sortida de divendres a la tarda i al llarg de dissabte al matí.

La previsió de retorn de dilluns a la tarda és d'uns 290.000 vehicles. També cal tenir en compte que aquest cap de setmana té lloc el Gran Premi de Motociclisme al Circuit de Catalunya, que mobilitzarà uns 100.000 aficionats al llarg dels tres dies.

Elena demana «prudència» i «autocontrol» de cara al pont, perquè no hi hagi cap persona que mori a la carretera. «Qualsevol víctima és una tragèdia que destrossa entorns i famílies», ha incidit.

En el dispositiu del pont, hi treballaran un total de 1.347 agents dels Mossos d'Esquadra, que faran 1.075 controls (258 controls d'alcoholèmia i drogues, 177 controls de seguretat passiva, 134 controls de PREMOT —motocicletes—, 231 controls de distraccions, 172 controls de velocitat i 103 controls de transports).

Les destinacions cap a les zones costaneres seran les que registrin més afluència de vehicles. Segons les previsions, els principals problemes de mobilitat poden produir-se al tram nord de l'AP-7, de Sant Celoni a la Roca del Vallès, i al tram sud, a Vilafranca del Penedès.

També hi pot haver circulació densa a les vies d'accés a localitats costaneres com l'N-340 al Vendrell i Torredembarra; la C-32, tant en el tram de Vilassar de Mar com en el de Sant Boi de Llobregat i Sitges; a la C-31 a Santa Cristina d'Aro o a la C-65 a Llagostera.

Trànsit habilitarà mesures especials de circulació, com per exemple carrils addicionals en sentit contrari a l'habitual en algunes vies en l'operació tornada de dilluns.

Participació