1 de 10

Misericòrdia s'acomiada sense pluja i amb un esclat de foc i llum

Els Xiquets de Reus pateixen una caiguda quan descarregaven un 4 de 8

per Jordi Olària Gras, 25 de setembre de 2022 a les 23:47 |

Les Festes de Misericòrdia de Reus han posat el punt final en una jornada que no ha patit inclemències meteorològiques. Després d'uns dies passats per aigua, i amb ajornaments i suspensions d'actes, el dia de la patrona s'ha pogut celebrar sense inconvenients. Al matí, Trabucaires i Diables han despertat el centre de la ciutat, mentre que diferents grups de grallers han fet el mateix des de diferents barris.

 

Cap a dos quarts d'onze, la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia ha enfilat el passeig en direcció cap al Santuari. Quan passaven uns minuts de les onze del matí ho ha fet el Seguici Festiu. Amb tots els Elements a la rotonda del Santuari, les ballades conjuntes han tancat el matí de Misericòrdia.

 

A dos quarts de sis de la tarda han tornat a sortir, en un ambient més distès que al matí. Han ballat fins a les set de la tarda, quan la rotonda ha quedat a punt per als Xiquets de Reus. Els de la camisa avellana han patit la nota amarga de la jornada amb una caiguda durant el primer castell, un 4 de 8 que han pogut carregar.

 

Foc i llum tanquen la jornada principal de les Festes de Misericòrdia

En paral·lel, el Ball de Diables de Reus i els Diables particulars inscrits han començat la Baixada des del capdamunt del passeig de Misericòrdia. Després que els Xiquets acabessin l'actuació de manera sobtada, l'Àliga de Reus ha entrat al Santuari de Misericòrdia per oferir el Ball Solemne curt a la Mare de Déu.

 

L'liga de Reus saludant la Mare de Du de Misericrdia dins del Santuari
L'Àliga de Reus ofereix el Ball Solemne curt a la Mare de Déu de Misericòrdia | Laia Solanellas

 

Tant l'entrada al temple com el ball han anat a càrrec de dos portadors que han marcat, així, el final de la seva trajectòria sota l'Àliga. La cantada dels Goigs de la Mare de Déu de Misericòrdia han donat per acabada l'activitat dins del Santuari. A fora, els Diables han fet la seva entrada a la plaça, amb una encesa conjunta de color vermell just davant del temple.

 

Es tracta d'un dels elements simbòlics de la Baixada, que representa la lluita del bé contra el mal. Les enceses de la Víbria i del Drac, prèvies a la carretillada, s'han fet esperar força. Finalment s'han apagat els llums i la pirotècnia ha pres tot el protagonisme.

 

Les bèsties de foc han deixat pas a la carretillada del Ball de Diables que, com marca la tradició, ha acabat amb un esclat de llum blanca. Novament, pel simbolisme de la lluita del bé contra el mal, en aquest cas, amb victòria del primer, representat, en aquest cas, per Misericòrdia. El final de festa ha anat a càrrec de la Pirotècnia Igual.

 

El piromusical ha començat amb un bon ritme, i només s'ha vist alterat pels instants en els quals s'ha deixat de sentir música pels altaveus. Amb tot, s'ha pogut recuperar l'àudio per al tram final acabant, així, el gruix de les Festes. Demà encara es recuperarà el Seguici petit, que no va poder sortir a causa de la pluja.

 

Com que Misericòrdia ha caigut en diumenge, el festiu local s'ha traslladat a aquest dilluns, 26 de setembre. A les sis de la tarda, els més petits de la Festa Major emularan el Seguici Festiu per Sant Pere i faran una passada de lluïment a la plaça del Mercadal. L'acompanyament musical també serà de gala, amb la Banda de la Festa Major.

Participació