1 de 10

Nou descobriment prehistòric a la Boella: noves perspectives de recerca

Les excavacions d'aquest mes de setembre han permès recuperar per primera vegada restes d'un tigre de dents de sabre al jaciment

per Antonio Ramos Llauradó, 29 de setembre de 2022 a les 17:20 |

Els investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES- CERCA) han trobat noves restes de mamut, concretament ossos llargs, i la mandíbula d'un tigre de dents de sabre d'un milió danys al jaciment de la Boella, a la Canonja. És la primera vegada que es recuperen restes faunístiques d'aquest tipus d'espècie en aquest barranc.

 

La troballa contribueix a obrir noves perspectives de recerca que permetran establir quina relació de competència tenien aquests homínids amb aquests grans carnívors. La 16a campanya d'excavació arqueològica al jaciment, que s'ha fet aquest setembre amb la participació d'unes 50 persones, també ha permès ampliar el conjunt d'eines lítiques i recuperar abundants restes de fauna.

 

L'objectiu de la campanya d'aquest any ha estat continuar amb els treballs d'excavació en els sectors de la Cala 1 i la Mina. En excavacions anteriors, ja s'havien recuperat restes de mamut a la zona de la Cala 1, mentre que enguany s'ha ampliat el registre lític amb abundants eines de pedra fetes principalment de sílex.

 

Els investigadors apunten que és «molt probable» que aquestes eines estiguin relacionades amb els treballs escorxament d'un mamut, del qual es van començar a trobar restes els anys 2007 i 2018.

 

Primera vegada que es recuperen restes d'un tigre de dents de sabre a la Boella

A la Mina, s'han continuat amb els treballs d'excavació en extensió d'una àrea aproximada d'uns 300 m2 i s'ha entrat en el sostre anomenat nivell 2. Aquest nivell és «singular» perquè és el «més ric» dels que s'han registrat en el barranc de la Boella, segons els sondejos fets anteriorment. Tot i que encara no s'ha assolit la part més rica d'aquest dipòsit, s'han recuperat moltes eines de pedra, d'entre les quals destaca un 'pic' fet d'esquist.

 

De fet, és la primera vegada que es documenta aquest tipus d'eina en el jaciment i, això, indiquen els experts, permetrà a l'equip investigador conèixer, en profunditat, la diversitat tecnològica d'aquest grup d'homínids de prop d'un milió d'anys. I és que el jaciment s'està constituint una «col·lecció formidable d'eines i restes lítiques de gran singularitat no només per la seva antiguitat sinó també per la seva bona conservació».

 

En el sector de la Mina també s'ha trobat la mandíbula d'un tigre de dents de sabre. És el primer cop que es recuperen restes d'aquest tipus d'espècie a la Boella. Alhora, s'han extret noves restes de mamut, concretament ossos llargs, que ara mateix, es troben al laboratori de l'IPHES-CERCA per a la seva restauració i preparació pel posterior estudi.

Participació