Els Pressupostos Participatius 2023 de Vandellòs i l'Hospitalet reben 180 propostes

Ara comença el procés de validació, que inclou sessions públiques el 25 de gener en què la ciutadania podrà triar les propostes

17 de gener del 2023

Un total de 99 persones han pres part en la primera fase del procés dels Pressupostos Participatius de 2023, que va posar en marxa l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant a mitjans de desembre. En aquesta fase de presentació de propostes, que es va tancar el passat 8 de gener i que estava oberta a les persones majors de 16 anys que viuen o treballen al municipi, el consistori va rebre un total de 180 propostes d’inversió.

 

78 de les propostes es van presentar per via telemàtica (a través de la pàgina web de l’Ajuntament) i 102, en paper (mitjançant les urnes que es va instal·lar a diversos equipaments municipals). Amb aquest sistema, la ciutadania ha pogut dir a què vol destinar 200.000 euros del pressupost municipal de 2023.

 

Les 180 propostes recollides seran sotmeses aquesta setmana a una primera validació tècnica. Només passaran a la següent fase aquelles propostes que compleixin els requisits: fer referència a competències municipals, ser concretes i avaluables econòmicament, ser inversions, ser viables tècnicament, ser accions sostenibles, ser d’interès general i no superar el cost de 100.000 euros.

 

La novetat d'enguany

Com a novetat, el pròxim dimecres 25 de gener, se celebraran unes sessions públiques en què la ciutadania podrà triar quines són les propostes validades prèviament per la comissió tècnica que passaran a la fase de votació. Les persones que assisteixin podran debatre i escollir quines són les propostes d’inversió que consideren més importants i que, per tant, passaran a la fase de validació tècnica final i de votació.

 

La sessió programada a Vandellòs es farà a les 17.30 hores a Ca la Torre, mentre que a l’Hospitalet de l’Infant tindrà lloc a les 19 hores, a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou. A partir d’aquestes sessions, se seleccionaran un nombre suficient de propostes que representin el conjunt de nuclis de població del municipi, que seran les que la Comissió Tècnica Municipal acabarà validant tècnicament i econòmicament de manera definitiva.

 

La fase de votació

Entre el 20 de febrer i el 5 de març tindrà lloc la fase de votació. Durant aquest període, tota la població de 16 anys o més, empadronada al municipi, podrà escollir les propostes validades que consideri més necessàries. Cada persona podrà votar un màxim de tres propostes, virtualment o presencialment.

 

Les propostes finals se seleccionaran en funció dels vots obtinguts. Es triarà una combinació de propostes fins a esgotar la quantitat total de diners destinada als Pressupostos Participatius 2023 (200.000 euros). Per garantir l’equilibri territorial, hi haurà dues propostes guanyadores i que aquestes seran de diferents nuclis de població.

 

Els resultats del procés es presentaran públicament el 13 de març.