L'Audiència Nacional proposa jutjar 4 exalcaldes tarragonins per arreglar contractes

Són els exbatlles de Torredembarra, l'Ametlla de Mar, Ascó i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

19 de gener del 2023

El jutge de l'Audiència Nacional (AN) José Luis Calama ha proposat jutjar a 19 persones, entre elles els exalcaldes de Torredembarra, l'Ametlla de Mar, Ascó i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Tots els processats estan acusats de, suposadament, arreglar contractes en fins a 14 consistoris catalans en favor de la consultora Efial, amb un suposat frau de 8.731.780 euros.

 

En la resolució, el titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 4 proposa que s'asseguin al banc dels acusats els exalcaldes de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí; de Torredembarra, Daniel Massagué; de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Josep Jaume Castellnou; i d'Ascó, Rafael Vidal. Ara, el Ministeri Fiscal té un termini de deu dies per a sol·licitar l'obertura de judici oral amb la presentació de l'escrit d'acusació o, si ho considera, l'arxivament.

 

Una causa que neix a Torredembarra

El magistrat explica que aquesta causa es deriva d'una investigació iniciada l'any 2013 pel Jutjat d'Instrucció Número 1 del Vendrell arran d'una denúncia formulada per la Fiscalia Anticorrupció en relació amb possibles irregularitats comeses en la contractació pública de l'Ajuntament de Torredembarra. D'aquelles diligències es van incoar diverses peces que s'han anat tramitant.

 

En aquest sentit, cal recordar que el març de l'any passat el magistrat també va donar per conclosa una altra de les peces que afectava set ajuntaments de la Comunitat de Madrid.

 

En la línia d'investigació que ara conclou, el jutge se centra en la mercantil Efial Consultoria. Segons el magistrat, la seva arribada a determinades corporacions locals va constituir una «eina vàlida per a aconseguir dirigir l'adjudicació de contractes i eliminar la lliure competència».

 

Un frau de 8,7 milions d'euros

En la resolució, el magistrat detalla l'actuació dels responsables d'aquesta mercantil i els investigats dels ajuntaments afectats, destacant «el frau comès a través d'aquesta il·lícita forma de contractació», que ascendiria a un total de 8.731.780 euros.

 

En aquest context, el jutge relata que de manera reiterada els professionals vinculats a Efial emetien informes que tenien l'objectiu de contradir els prèviament emesos per part dels òrgans fiscalitzadors, en concret per l'interventor i els secretaris dels ajuntaments.

 

D'aquesta manera, afegeix Calama, s'atorgava «una aparent cobertura de legalitat a determinades decisions i resolucions que en alguns casos s'han mostrat contràries a dret».

 

«És a dir, blinden la seva activitat mitjançant informes encarregats 'ad hoc' a professionals en la matèria, relacionats amb Efial, suposadament per afavorir a la mateixa directament o indirectament», assenyala el magistrat.

 

Finalment, el text assegura que «durant la recerca s'han detectat reunions entre aquests professionals, representants d'Efial i càrrecs i funcionaris de l'administració local, concertats en un lloc concret, suposadament amb l'objectiu d'alterar procediments de licitació o concurs públic».