Anuncien un projecte per fomentar la biodiversitat a Reus de 4 milions d'euros

Es tracta d'una iniciativa que s'ha incorporat de manera imprevista al plenari per demanar una subvenció pel 95% del pressupost

L'Ajuntament demanarà una subvenció del 95% del pressupost per executar-lo
L'Ajuntament demanarà una subvenció del 95% del pressupost per executar-lo | Ajuntament de Reus
Redacció
17 de febrer del 2023
Actualitzat a la 13:44h
L'Ajuntament de Reus té sobre la taula un projecte per fomentar la biodiversitat al terme municipal amb quatre milions d'euros de pressupost. S'anomena RenaturReus i aquest divendres s'ha aprovat presentar-lo a la convocatòria de subvencions de la Fundació Biodiversitat. L'objectiu és aconseguir un ajut econòmic equivalent al 95% del pressupost i, per tant, que l'Ajuntament només hagi d'aportar el 5% restant.

No se'n té gaire informació i, de fet, no figurava a l'ordre del dia del plenari on s'ha aprovat, i on també s'ha continuat avançant en el servei de bicicleta pública compartida. Tot i això, es planteja com un paquet de mesures, principalment de planificació, però amb alguna d'execució concreta. Abans de debatre aquesta qüestió, el plenari ha començat amb la presa de possessió d'Isaac Bonillo com a regidor del PSC al plenari, en substitució de Carmina Pozuelo, qui va traspassar el 31 de desembre.

 

Isaac Bonillo ha estat nomenat regidor de Reus i adscrit al grup del PSC Foto: Ajuntament de Reus

 

 

RenaturReus, un projecte de 4 milions d'euros per fomentar la biodiversitat

Un dels punts destacats de la sessió no figurava a l'ordre del dia. Es tracta del projecte RenaturReus i s'emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i té tres potes. Per una banda, la planificació de les accions a través de redactar plans sobre infraestructura verda i blava, sobre refugis climàtics i sobre sistemes urbans de drenatge sostenible.

Feta aquesta planificació, la segona pota de RenaturReus són les accions principals. Es preveu, sense concretar de quina manera, "naturalitzar la ciutat", executar el pla de refugis climàtics de la fase de planificació i crear una "bassa naturalitzada". No es coneix, a hores d'ara, on aniria aquesta bassa, ni quina mida o quins usos es preveu que compleixi.

Pel que fa als sistemes urbans de drenatge sostenible, es preveu executar a la llera urbana de la riera de l'Escorial. Aquest projecte té una tercera pota, les "actuacions transversals de governança, comunicació i seguiment". Segons la poca informació de la qual es disposa ara mateix, torna a ser un paquet de plans que s'hauran de redactar.

Se'n planteja un de governança i participació, un de comunicació i sensibilització i un de mesurament i seguiment d'indicadors. La convocatòria de subvencions va dirigida a projectes per a la "renaturalització i resiliència de ciutat espanyoles". Per part de la CUP de Reus, la regidora Mònica Pàmies ha criticat que aquest punt del ple s'hagi improvisat sobre la marxa, ja que no figurava a l'ordre del dia.

De fet, ha recordat que aquest dilluns hi va haver una comissió informativa en la qual no es va mencionar. L'únic motiu pel qual ha plantejat que poden donar-hi un vot de confiança és el fet que, la candidatura, inclou la participació d'una entitat ecologista.
 

Anna Civit Inglès és la nova síndica de greuges de Reus Foto: Ajuntament de Reus

 

Anna Civit Inglès, nova síndica de greuges de Reus

El segon punt de l'ordre del dia ha sigut el nomenament d'Anna Civit Inglès com a nova síndica de greuges de Reus. Va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona i ha sigut sòcia-directora d'un despatx d'assessorament fiscal, laboral i jurídic. És on ha desenvolupat la seva carrera professional fins aquest any passat, quan es va jubilar.

És experta en igualtat en les empreses i en protecció de dades i té formació com a experta immobiliària i com a tècnic en Prevenció de Riscos Laborals. Encara en l'àmbit professional s'ha implicat en entitats com BNI Qubit Reus, l'Associació d'Auditoria Sociolaboral i d'Igualtat o l'Associació Independent de Joves Empresaris de Reus. També és sòcia del Centre de Lectura, del qual ha format part de la junta directiva, i d'Òmnium Cultural Baix Camp.

Abans d'assumir el càrrec de síndica, els portaveus municipals li han agraït el compromís que assumeix i l'han animat en aquesta nova tasca. Tots menys Débora García, portaveu de Cs, que ha optat per qüestionar que Civit pugui fer aquesta feina únicament pel fet de ser membre d'Òmnium.

Segons ha plantejat, per ser-ho no creu que atengui  com cal les persones castellanoparlants que s'hi adrecin. Passat aquest tràmit, la nova síndica s'ha adreçat al plenari. S'ha mostrat honrada, agraïda i il·lusionada amb el nou càrrec, i ha clos la intervenció amb les paraules que va pronunciar Misericòrdia Vallès quan era al seu lloc.

Als ciutadans de Reus els ha assegurat que "sempre seran ben rebuts i escoltats". Als grups municipals, que "demano la col·laboració de l'Ajuntament i em comprometo a posar-hi dedicació i responsabilitat".
 

L'Ajuntament reconeix El Círcol, Cori Bach i la Casa de la Misericòrdia

La sessió d'aquest divendres també ha servit per aprovar diversos honors i distincions municipals. En concret tres, començant per la medalla de la ciutat per a la Societat Cultural i Recreativa El Círcol, que l'any passat va celebrar 170 anys d'història. Se li ha reconegut "el compromís amb la ciutat" i "la seva contribució a la conservació i manteniment de part important del patrimoni reusenc i dels seus costums i tradicions".

En segon lloc, s'ha aprovat lliurar la medalla de la ciutat a Cori Bach Voltas en reconeixement de la seva trajectòria en el món de l'ensenyament. S'ha destacat que "ha proposat i creat múltiples iniciatives per millorar la tasca educativa i per integrar l'alumnat amb necessitats educatives especials". A la seva trajectòria hi destaca ser impulsora de la creació de l'Escola Montsant i de la llar d'infants i la fundació del centre.

També hi figura el projecte Maragda per facilitar la integració de l'alumnat amb discapacitats intel·lectuals i motrius al món laboral. La tercera distinció, en aquest cas en forma de menció honorífica municipal, és per a la Casa Familiar Mare de Déu de Misericòrdia. Se li lliurarà "en reconeixement a la seva tasca social intensa i continuada amb la finalitat d'acollir persones sense llar i en situació d'exclusió social".

Una feina que també persegueix la inclusió de les persones amb les quals treballa tant social com laboral i la recuperació dels seus vincles familiars. Un honor que es concedeix, a més, l'any en el qual se celebra el 30è aniversari de la seva creació. Durant l'aprovació dels honors i distincions, Cs ha tornat a fer-se veure.

La seva portaveu ha deixat clar que el grup municipal votaria en contra de qualsevol honor que es proposés atorgar a qualsevol persona o entitat que s'hagués posicionat a favor de la independència de Catalunya. Malgrat que cap dels honors s'ha plantejat per aquest motiu, el partit espanyolista ho ha volgut deixar clar després que s'anunciés la medalla per a Cori Bach Voltas.
 

Nou pas endavant per a la funerària del Camp de Tarragona

En un altre ordre de coses, el ple també ha continuat avançant en la creació d'una funerària mancomunada entre Reus, Salou, Vila-seca i Constantí. La regidora de Serveis Generals, Montserrat Flores, ha recordat que la voluntat és posar-la en marxa l'1 de gener del 2024 amb el nom de Funecamp.

El capital social d'aquesta futura empresa serà d'1,2 milions d'euros, el 76% del qual correspondrà a Reus, proprocionalment al serveis que demandarà per població. La resta de participació es repartirà entre un 10% per a Vila-seca, un 10% per a Salou i el 4% per a Constantí.