Avís d'Aigües de Reus per un producte que es llença al clavegueram: «A punt del col·lapse»

Han detectat un increment d'aquest objecte a la xarxa de clavegueram i una canonada ja ha col·lapsat

Una canonada ja va col·lapsar a causa de les tovalloletes.
Una canonada ja va col·lapsar a causa de les tovalloletes. | TarragonaDigital
20 de febrer del 2023
Actualitzat a les 10:47h
Aigües de Reus ha llençat un avís una crida a la responsabilitat ciutadana per un problema greu que està comportant incidències a la xarxa de clavegueram de la ciutat. Es tracta del llançament de tovalloletes humides als lavabos, un fet que genera embussos a les canonades i que fins i tot ja ha causat el col·lapse d'una d'elles.

Segons l'empresa municipal d'aigües, cada dia es llencen gairebé mitja tona de tovalloletes humides. Fins a la data, aquest havia estat un problema "anecdòtic", però asseguren que en els darrers mesos la situació s'ha agreujat fins al punt que una canonada ubicada al passeig Prim ha arribat a col·lapsar.

Mitja tona diària de tovalloletes humides a Reus

Davant d'aquesta situació, Aigües de Reus ha fet una crida a la "conscienciació i responsabilitat de la ciutadania", ja que s'ha detectat una presència molt elevada de tovalloletes humides a la xarxa de clavegueram de Reus.

Aquest fet està generant embussos a les canonades i ja s'han hagut de fer diverses intervencions d'urgència per part d'empreses especialitzades.

Una d'aquestes intervencions es va realitzar a la zona del passeig Prim. Fa poques setmanes es va detectar un col·lapse absolut d'una canonada de grans dimensions que no deixava circular l'aigua residual i provocava una acumulació de residus.

L'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) també n'està patint les conseqüències. El llançament de tovalloletes humides a la xarxa de clavegueram provoca embussos a la maquinària i a la xarxa de canonades, i a conseqüència també avaries en el sistema que poden obligar a aturar el procés de depuració total o parcialment.
 

No llençar tovalloletes al vàter

Tot i que al recipient de les tovalloletes humides s'indiqui que són biodegradables, no s'han de llençar mai per la tassa del vàter. És cert que amb el pas del temps s'acaben "biodegradant", però això no significa que siguin "dispersables", és a dir, que es dissolguin amb el contacte amb l'aigua.

Una tovalloleta biodegradable acaba desapareixent, però tarda anys a fer-ho ja que el ritme de descomposició dels seus materials és molt lent, i per tant, no són sostenibles. Per tant, sempre s'han de llençar a les escombraries.

Des d'Aigües de Reus apunten que actualment un 75% del pes dels residus que arriben a l'EDAR correspon a les tovalloletes, això equival a unes 168 tones anuals, és a dir, una mitjana de gairebé mitja tona diària.