Un estudi aposta per instal·lar 3,5 milions de plaques solars a l'AP-7

Un altre estudi revela que la producció d'energia renovable en espais urbans de la demarcació de Tarragona cobriria el 134% del consum elèctric actual

24 de febrer del 2023
Actualitzat a les 11:37h
Un estudi aposta per instal·lar 3,5 milions de plaques solars a l'AP-7.
Un estudi aposta per instal·lar 3,5 milions de plaques solars a l'AP-7. | ACN
La producció d'energia renovable en espais urbans de la demarcació de Tarragona cobriria el 134% del consum elèctric actual. És una de les conclusions de l'estudi del Grup de Recerca d'Anàlisi Territorial i Estudis Turístics del Departament de Geografia de la URV, que analitza el potencial energètic d'espais urbans i periurbans per instal·lar plaques solars.

Els geògrafs Sergi Saladié i Lluís Salvat també han presentat un segon informe que subratlla que es podria cobrir el 4% de la demanda elèctrica de Catalunya amb la instal·lació de 3,5 milions de plaques solars a l'AP-7.

Segons Saladié, els documents demostren que el model actual de macroprojectes "no és necessari" per fer una transició energètica d'acord amb la llei del canvi climàtic.
 

Transició energètica basada en un sistema energètic descentralitzat i de proximitat

La Xarxa d'Entitats Catalanes per a una Transició Energètica Justa ha organitzat la presentació dels dos estudis, públics des de l'any passat. Amb les conclusions a les quals han arribat, els ecologistes demanen que es tinguin en compte els espais antropitzats a l'hora de desenvolupar nous projectes energètics i evitar així els efectes negatius que consideren que poden causar macroprojectes en el medi natural i rural.

En aquest sentit, els ecologistes recorden que la llei 16/2017, també coneguda com la llei del canvi climàtic, proposa una transició energètica basada en un sistema energètic descentralitzat i de proximitat, que impliqui als actors locals en la producció d'energia i que fomenti l'energia distribuïda.
 

Potencial per cobrir el 134% del consum elèctric tarragoní

El primer dels estudis presentats aquest dijous se centra en el potencial d'instal·lació d'energies renovables en cobertes d'edificis, espais urbans i periurbans. Així, s'ha calculat que en total es podrien col·locar més de 13.000 plaques solars en aquests espais, majoritàriament en zones periurbanes, amb una potència instal·lada pròxima als 5.000 MW.

Els experts han indicat que aquest model podria cobrir el 134% del consum elèctric del conjunt de la demarcació tarragonina. La investigació també apunta que més del 90% dels municipis de la província podrien ser excedentaris i alhora, es compliria l'objectiu per a l'any 2030 de cobrir la meitat del consum amb energia renovable.

Per contra, aprofitar el potencial energètic de prop de 5.000 MW només representaria utilitzar el 0,4% de la superfície disponible. La proposta té en compte tant la instal·lació de plaques solars com aerogeneradors d'energia minieòlica.

El document ha estat elaborat pel Grup de Recerca d'Anàlisi Territorial i Estudis Turístics del departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
 

3,5 milions de plaques solars a l'AP-7

Pel que fa a l'altre informe, encarregat als geògrafs Sergi Saladié i Lluís Salvat, analitza el potencial de generació elèctrica mitjançant plaques fotovoltaiques al llarg de l'autopista AP-7, des de la Jonquera fins a Ulldecona. Aquesta actuació permetria cobrir entre el 3% i el 5% de la demanda elèctrica actual del país.

Per fer-ho possible, es proposa col·locar aquestes plaques en talussos de la calçada i accessos, cobertes d'edificacions en àrees de servei, ponts, suports de senyals indicatives, pas per àrees de servei o descans i les antigues àrees de peatges.

Segons els càlculs dels investigadors, es podria ocupar fins a 704,4 hectàrees, el que equivaldria al 24% de la superfície d'aquesta via d'alta capacitat i a la col·locació de més de tres milions i mig de plaques solars.

Ambdós estudis han estat presentats a les administracions locals i "bastants Ajuntaments s'han mostrat molt interessats" en les conclusions que s'exposen. De moment, cap dels dos documents s'ha fet arribar formalment al Govern.