Declaren els mossos que van atendre l'acusat de matar una àvia a TGN: «Estava afectat»

Els agents de la policia catalana han assegurat que, tot i això, la seva declaració va ser «coherent i lògica»

Imatge d'un dels agents dels Mossos que ha declarat aquest dilluns a l'Audiència de Tarragona.
Imatge d'un dels agents dels Mossos que ha declarat aquest dilluns a l'Audiència de Tarragona. | ACN
27 de febrer del 2023
Actualitzat a les 17:04h
L'home acusat de matar una dona, de 91 anys, el març de 2021 en un pis del carrer Pin i Soler de Tarragona estava "afectat, penedit i abatut", però la seva declaració va ser "coherent i lògica". Així ho han afirmat testimonis dels Mossos d'Esquadra que li van prendre declaració quan va confessar que havia asfixiat l'àvia, que era familiar seu.

Els agents de la policia catalana han declarat aquest dilluns en la primera sessió del judici amb jurat popular, que se celebra a l'Audiència de Tarragona.
 

La defensa sosté que l'acusat pateix un trastorn mental

L'advocat de la defensa demana l'absolució o bé, alternativament, dos anys i sis mesos de presó per un delicte d'homicidi. En aquest sentit, argumenta que l'investigat tenia anul·lades les seves facultats volitives i intel·lectives perquè pateix un trastorn mental. "Es tracta d'un acte irracional, un acte que es fa de manera irreflexiva", ha dit l'advocat.

Per la seva banda, el fiscal al·lega que l'acusat no tenia les seves facultats mentals afectades, motiu pel qual sol·licita catorze anys i sis mesos de presó. No nega que l'acusat pateixi un trastorn mental o depressiu, però considera que les seves capacitats cognitives i intel·lectives no estaven afectades en el moment dels fets, tal com assenyala la defensa.

La fiscalia també ha apuntat en el seu al·legat inicial que el mòbil del crim podria ser econòmic, ja que la víctima —cosina del sogre de l'acusat—, tenia una suma significativa de diners en dos comptes bancaris.
 

Les declaracions dels agents dels Mossos

En el primer dia de judici, han declarat diversos mossos d'esquadra que van participar tant en la declaració de confessió pressa en una comissaria de Sant Andreu de Barcelona, com els agents de Tarragona que van certificar que hi havia un cadàver al domicili del carrer Pin i Soler, on residia la víctima.

Els testimonis han relatat que l'home va confessar que havia marxat de Barcelona per dirigir-se cap a casa de la tieta de la seva dona per acompanyar-la a vacunar-se contra la Covid-19. Segons els policies, l'investigat va entrar a l'habitatge amb les claus, va agafar un coixí del menjador i la va asfixiar mentre la dona dormia a la seva habitació.

Un dels testimonis ha declarat que l'acusat va explicar-li que va asfixiar-la amb el coixí i que la víctima va intentar protegir-se amb un acte reflex posant la mà entre la seva cara i el coixí. "Llavors, diu, li va tapar la boca i el nas per ofegar-la, tenia el dubte si l'havia pogut matar o no", testifica un dels agents.

Segons va declarar el processat en la confessió, tant el seu sogre com la dona morta li feien la vida impossible. Un altre dels policies que ha testificat aquest dilluns ha afirmat que l'home va confessar que ja havia tingut la "fantasia" de matar l'àvia abans dels fets.
 

L'acusat entenia les preguntes i «era coherent i lògic»

A la vegada, també ha destacat que el processat estava nerviós i abatut quan li prenien declaració. "Tenia problemes de comprensió? Cap. Entenia les preguntes? Sí, les entenia, era coherent i lògic, no vam trobar res estrany", ha respost el policia a preguntes del fiscal.

Els agents també han explicat que no li van fer cap reconeixement mèdic —per determinar si tenia afectades les seves capacitats— durant la seva confessió i que no recorden que els manifestes que patia un trastorn mental.

Els mossos que van anar al domicili per comprovar si la dona estava morta han declarat que el pis estava endreçat, amb les finestres abaixades i sense llum, ja que el diferencial estava abaixat. També han indicat que el cadàver estava al llit i que la dona estava vestida. A banda, un altre mosso ha detallat que al coixí hi havia ADN de la víctima i de l'acusat.
 

Una veïna de l'àvia assassinada també ha declarat aquest dilluns

En la primera sessió del judici, també hi ha declarat una veïna, per videoconferència, que ha explicat que la víctima es trobava "desorientada" des del novembre del 2019 i que la trucava a la porta per dir-li que no sabia on era.

A més, ha testificat que coneixia l'investigat perquè l'havia vist diverses vegades al replà de l'edifici i perquè s'havien enviat missatges quan ell no localitzava a la dona gran. Així mateix, la veïna ha dit que l'acusat visitava la víctima amb freqüència.

El judici continuarà aquest dimarts amb les declaracions de més testimonis i l'acusat està previst que declari dijous.