La llei del 'només si és sí' excarcera 1 condemnat i rebaixa 12 penes a Tarragona

El president del TSJC afirma que la vaga de lletrats està tenint un «impacte important» i es mostra preocupat

El president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, i el president de l'Audiència de Tarragona, Joan Perarnau, s'han reunit amb lletrats a l'Audiència
El president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, i el president de l'Audiència de Tarragona, Joan Perarnau, s'han reunit amb lletrats a l'Audiència | ACN
28 de febrer del 2023
Actualitzat a les 17:10h
La llei del 'només si és sí' ha suposat la revisió d'una dotzena de procediments, dels quals s'han rebaixat set penes i s'ha deixat en llibertat un condemnat. Són dades "parcials" que ha explicat aquest dimarts des del Palau de Justícia de Tarragona el president de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos.

El magistrat també ha assenyalat que s'ha aplicat la nova llei en cinc recursos, amb efectes de rebaixa de pena, a la secció d'apel·lació penal del TSJC.
 

L'impacte de la vaga de lletrats

En paral·lel, Barrientos s'ha mostrat preocupat per l'impacte "important" que està tenint la vaga dels lletrats. Segons el president del TSJC, l'aturada està tenint una "influència molt notable" en l'activitat dels jutjats. Ha explicat que una de les queixes és la suspensió de judicis, especialment sense avís previ.

"Al professional i ciutadà els molesta molt que els convoquis i que quan arribin al judici, pel qual han esperat un o dos anys, no se celebri", ha comentat. Tot i això, Barrientos no ha concretat l'afectació, però apunta que hauran de dissenyar un pla d'actuació per recuperar l'activitat perduda durant aquest mes de vaga.

Reclama la creació d'un nou jutjat penal a Tarragona


Barrientos, també ha reclamat la creació d'un jutjat penal a Tarragona per poder assumir els més de 500 procediments que entren anualment. Actualment, la demarcació en té cinc, però Barrientos considera que se'n necessiten dos més.

"Ens donaríem per satisfets si se'n crea un", ha afirmat Barrientos aquest dimarts. El volum òptim són 400 assumpte anuals.

Els assenyalaments dels judicis a l'Audiència de Tarragona acumulen entre dos i tres anys de retard, fet que se li suma que la secció segona només disposa d'un magistrat titular dels cinc, ja que quatre estan de baixa i una plaça està vacant. Per això, han aprovat una comissió de servei per traslladar-hi una jutgessa.