El pla de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant per recuperar l'àliga cuabarrada

L'Ajuntament impulsa mesures de conservació de l'hàbitat al sud de les Muntanyes de Prades i a la platja del Torn

Ara mateix hi ha dues parelles d'àguiles cuabarrades al municipi.
Ara mateix hi ha dues parelles d'àguiles cuabarrades al municipi. | TarragonaDigital
02 de març del 2023
Actualitzat a les 11:49h
L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha dut a terme durant el darrer any un conjunt d'actuacions per continuar millorant l'hàbitat per a la recuperació de l'àguila cuabarrada i la biodiversitat al municipi.

Aquestes accions s'han executat a la façana litoral del terme municipal, al sector més meridional del sistema de les Muntanyes de Vandellòs i a l'espai natural de la Rojala-Platja del Torn. També s'ha impulsat la conservació d'hàbitats per altres espècies protegides presents en aquesta zona inclosa dins la Xarxa Natura 2000 cm ara una població d'ofegabous, de salamandra i d'altres amfibis, i també de ratpenats. Hi ha participat també l'agrupació de caçadors de l'Hospitalet de l’Infant i el grup ecologista GEPEC.
 

Diverses actuacions per impulsar la biodiversitat

S'han dut a terme diversos treballs com recuperar espais agrícoles oberts, mitjançant llaurades i sembres per al foment de les espècies presa de l'àguila cuabarrada com la perdiu roja i el conill; i incloure elements per al refugi i hidratació de la fauna (vedrunes i abeuradors). En la mateixa línia, s'han recuperat les espècies presa, amb l'equipació d'un nucli intensiu d'aclimatació i control lliure de depredadors terrestres a Cadaloques amb una superfície aproximada de 4.500 m2.

També s'han restaurat dues basses antigues per afavorir les poblacions d'ofegabous i crear dues zones humides per afavorir altres poblacions d'amfibis i fauna associada. I s'han afegit elements amb pedra per crear refugis per a invertebrats aquàtics. D'altra banda, s'han rehabilitat punts d'aigua temporals i fonts per a les salamandres i s'han instal·lat caixes de refugi per a ratpenats. Finalment, s'ha col·locat senyalització divulgativa dels valors naturals de l'espai

Actualment hi ha dues parelles d'àguiles cuabarrades al municipi. Una a Nadell, que en els últims anys està tenint problemes de reproducció i no ha criat. I l'altra a Cadaloques, que ha tirat endavant dos polls.