1 de 10
EDUCACIÓ

Repsol col·labora amb la URV en el projecte Inspira STEAM

El programa té l'objectiu de fomentar la vocació cientificotecnològica entre les nenes de primària

Una de les sessions de treballs del projecte Inspira STEAM. | Cedida
per TarragonaDigital, Tarragona | 8 de març de 2023 a les 12:15 |
Repsol dona suport al projecte Inspira STEAM, impulsat per la URV per promoure el foment de la vocació cientificotecnològica entre les nenes de primària. Aquest projecte neix de la necessitat de promocionar vocacions científiques i tecnològiques entre els alumnes, especialment entre les nenes.

Inspira STEAM és un projecte promogut per la Universitat de Deusto, que es desenvolupa a la demarcació de Tarragona amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili. El projecte, que enguany celebra la cinquena edició, compta amb el finançament de Repsol i d'altres empreses del territori.

 

Objectiu: incrementar la xifra de dones que estudien titulacions tècniques

La xifra d'estudiants que opten per una formació en tecnologia decreix cada any, amb dades encara més aguditzades entre el col·lectiu femení. En aquest sentit, tot i que el 54,3% del total d'estudiants del sistema universitari espanyol són dones, la seva presència a les titulacions tècniques com Enginyeria o Arquitectura cau al 26,4%.

Inspira STEAM és un projecte pioner per al foment de la vocació cientificotecnològica entre les nenes, basat en accions de sensibilització reflexió i orientació, que imparteixen dones i homes professionals del món de la investigació, la ciència i la tecnologia.


Es tracta de la primera vegada que s'utilitza la tècnica del 'mentoring' grupal en un projecte de foment de les STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Maths) entre estudiants de primària.
 

Mentores acosten el seu dia a dia a nenes i nens

El cor del projecte són les mentores, la gran majoria dones, que, de manera voluntària, acosten el seu dia a dia a nenes i nens a través de sis sessions de treball en horari lectiu. Totes són científiques i tecnòlogues que desenvolupen la seva activitat professional en diferents àmbits: acadèmic, empresarial, investigació o gestió.


Durant les sessions de treball, s'aborden temes com els estereotips, el treball o les dones i la ciència al llarg de la història. Amb aquestes trobades entre mentora i alumnes es vol ajudar a dissipar dubtes i objeccions sobre les professions en ciència i tecnologia, a clarificar les seves motivacions i a consolidar la seva autoestima per iniciar aquest camí professional, si així ho desitgen.

En l'actual curs escolar 2022-23, Repsol aporta al projecte, a banda de suport econòmic, la participació com a mentores de professionals de l'empresa. Per a Repsol, és una prioritat promoure el talent femení a les disciplines tècniques.


Aquesta iniciativa se suma a altres projectes que Repsol impulsa amb l'objectiu de fomentar les vocacions cientificotecnològiques entre les noves generacions i visibilitzar la tasca científica de les dones perquè les nenes i els joves tinguin referents.
Participació