La Fonda Suïssa, la solució de l'Ajuntament per als últims afectats pel greu incendi de Reus

La majoria de les famílies han pogut tornar a l'avinguda de Vidal i Barraquer, però encara en queden algunes allotjades d'urgència

Algunes famílies desallotjades arran d'un incendi fa un mes i mig encara no han pogut tornar a casa
Algunes famílies desallotjades arran d'un incendi fa un mes i mig encara no han pogut tornar a casa | Jordi Olària Gras
09 de març del 2023
Actualitzat a les 19:59h
L'incendi que el 24 de gener va cremar al número 47-49 de l'avinguda de Vidal i Barraquer de Reus va deixar una quarantena de persones sense casa. La majoria dels afectats hauria tornat a casa, però un mes i mig després encara hi ha famílies que no ho han pogut fer. Tal com han denunciat a públicament, l'Ajuntament de Reus els ha informat que el 15 de març acaba el protocol d'allotjament d'urgència.



Ara serà a partir dels informes de Serveis Socials que s'estudiarà cada cas, i fonts municipals asseguren que "no es deixarà desatès ningú que ho necessiti". Segons critiquen alguns dels afectats, l'única alternativa que els ofereixen és traslladar-se a la Fonda Suïssa. És el cas de Luís Garrido, un dels ferits crítics durant l'incendi, i la seva parella, Victòria Gigante, que se senten abandonats per l'administració.

Afirmen que no són els únics amb aquesta sensació, sinó que hi ha almenys dues famílies més que encara s'allotgen en un hotel de la ciutat dins del protocol d'emergència. Aquest dimecres, l'Ajuntament els ha informat que aquest protocol s'acabarà el dia 15 de març, dimecres vinent, i la manera com se'ls ha comunicat només ha empitjorat la situació.

"Va ser una imatge vergonyosa", critiquen. Segons relaten, agents de la Guàrdia Urbana van entrar al menjador de l'allotjament quan era ple i van demanar la documentació als afectats que hi ha allotjats per donar-los la notificació, davant la mirada de sorpresa i desconfiança de la resta d'hostes.
 

Han de deixar l'allotjament el 15 de març

La notificació, a la qual ha tingut accés TarragonaDigital, deixa clares diverses circumstàncies. S'hi recorda que, arran de l'incendi, es va adoptar "la mesura indiscriminada d'oferir un recurs habitacional d'urgència". Una solució temporal que es va proporcionar "a totes aquelles persones que manifestaren no disposar d'un recurs alternatiu", és a dir, que no tenien on anar a viure.

Passat un mes i mig, la notificació exposa que "els serveis tècnics de l'Àrea de Benestar Social han realitzat la valoració social individualitzada de la seva situació". Segons queda clar al document, "no s'han detectat elements que justifiquin la necessitat de mantenir aquest recurs". És per això, conclou la notificació, que "durant aquesta setmana, i en cap cas no més enllà del 15 de març del 2023, l'Ajuntament de Reus deixarà d'oferir-los el recurs habitacional esmentat".

A partir de dimecres vinent a tot estirar, per tant, hauran de deixar l'hotel. Els afectats per aquesta situació expliquen que l'alternativa que se'ls ofereix des de Serveis Socials és una habitació a la Fonda Suïssa. "No pot ser que en una població de 100.000 habitants no hi hagi pisos, per exemple de bancs, que es puguin oferir", critiquen Garrido i Gigante.

Ell va ser un dels ferits crítics en l'incendi del 24 de gener, va patir cremades a diferents parts del cos, i les seqüeles físiques fan que necessiti viure en un espai amb unes característiques que dubten que es compleixin a la fonda. Per exemple, perquè les ferides als peus i les cames li impedeixen pujar escales. Posen de manifest que l'Ajuntament no té recursos propis per fer front a aquestes situacions.

"Ja pagàvem lloguer, no demanem almoïna; estem buscant lloguers, però no n'hi ha", exposen. Segons expliquen, des de l'àrea de Benestar Social se'ls ha informat que l'Oficina d'Habitatge no té pisos disponibles i, per tant, no se'ls pot oferir una alternativa. La parella es troba que, amb la situació actual del mercat immobiliari, trobar un nou pis de lloguer és una utopia.
 

Tres famílies afectades no poden tornar a casa seva

Pel que fa al domicili on vivien a l'avinguda de Vidal i Barraquer, ja saben ara que no hi podran tornar. Era propietat d'una immobiliària, que durant el darrer mes i mig ha venunt el pis a un particular que no els renovarà el contracte de lloguer. Les altres dues famílies que tampoc han pogut tornar a casa seva també vivien a prop de l'edifici on es va declarar l'incendi.

Per una banda, un matrimoni gran, amb un dels cònjugues en cadira de rodes arran d'una caiguda. La tercera família afectada de la qual tenen constància és una mare amb dues criatures molt petites. En algun d'aquests casos, segons apunten, la propietat no ha fet les reparacions que calen al pis perquè no hi havia una assegurança contractada per part de la propietat. "Quan entres de lloguer no fas una assegurança de la llar!", s'exclamen.

Apunten, igualment, que les seqüèles psicològiques que pateixen algunes persones afectades arran de l'incendi tampoc farien fàcil el retorn. Tot i això, consideren que una ciutat de la dimensió de Reus hauria de poder actuar en situacions com aquestes. Especialment tenint en compte els centenars de pisos habitables però buits que es calcula que hi ha al municipi.
 

La Fonda Suïssa com a solució per a tots els casos

Diversos agents i entitats del tercer sector han posat de manifest repetidament que la solució que ofereix l'Ajuntament, la Fonda Suïssa, es fa servir com un pedaç. Especialment des de Benestar Social, s'hi deriven casos amb perfils socials molt diferents. Des de persones sense sostre fins a situacions d'emergència com la dels afectats per l'incendi de l'avinguda de Vidal i Barraquer, passant per famílies desonandes.

Des que es va presentar el projecte del Centre Social El Roser, l'Ajuntament va deixar clar que podria servir per pal·liar aquesta situació, però no per solucionar-la. S'ha considerat sempre que l'administració se seguirà servint de contractes puntuals amb allotjaments de la ciutat. Especialment, segons subratllen des d'algunes entitats, amb la pensió del carrer Ample.