Pla de xoc: L'Ajuntament de l'Espluga de Francolí exposa totes les mesures per fer front a la sequera

En el pressupost de 2023, de cada deu euros, el municipi en destina més de set a inversions relatives a l'aigua

Imatge d'arxiu d'una aixeta
Imatge d'arxiu d'una aixeta | ACN
24 de març de 2023, 10:14
Actualitzat: 10:15h
L'Espluga de Francolí és un dels municipis de la Conca de Barberà més afectats per la sequera. Els aqüífers municipals es troben sota mínims i des del mes d'agost de 2022 s'estan fent restriccions en el consum d'aigua de boca. En aquest sentit, en els darrers mesos s'han arribat a fer, puntualment, talls de subministrament d'aigua de boca durant el dia però actualment es mantenen de nit (de 22.00 h a 7.00 h).

Davant aquesta situació, l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí fa temps que està duent a terme una sèrie d'accions per poder fer una gestió el més eficient possible de l'aigua al municipi. Per exemple, en el pressupost municipal per al 2023, de cada deu euros, en destina més de set a inversions relatives a l'aigua.

De fet, s'han invertit 400.000 euros per assegurar l'aigua de boca en l'episodi de sequera. Ens els moments més crítics s'han arribat a fer 15 viatges al dia. Actualment s'estan fent 20 viatges setmanals. També s'han realitzat algunes millores en la xarxa, com ara el canvi d'algunes vàlvules i la reducció de la pressió. Aquestes actuacions han permès que els talls provoquin menys fuites d'aigua. 
 

Més de 4.000 tubs en mal estat

Al mes de febrer, en el marc del Ple Municipal, es va aprovar el projecte executiu per a substituir gairebé 4.000 metres de tubs en mal estat. En el proper ple de març, que es celebrarà el proper dia 29, s'iniciaran els tràmits per a licitar aquesta obra que, està previst que s'iniciï abans de l'estiu i que, a finals d'any ja s'hagi executat més de la meitat de l'actuació. Aquestes obres permetran, a mesura que es vagin executant, una millora progressiva del rendiment de la xarxa en baixa. Aquestes obres estan finançades amb 500.000 euros d'una subvenció del Departament de la Presidència i que prové dels fons europeus i el cost del projecte es de 765.000 euros.

També s'està impulsant una normativa té com a objectiu l'estalvi d'aigua i que les noves construccions i les grans reformes incorporin mecanismes d'estalvi d'aigua com ara: la recollida d'aigües pluvials, el reaprofitament de les aigües sobrants de piscines, la reutilització d'aigües grises, la millora de la jardinera per vegetació amb menys necessitats hídriques, entre d'altres. Les mesures a aplicar van en funció de les característiques de les construccions: superfície construïda, superfície de zona enjardinada i superfície de piscina.
 

Recuperació d'un antic dipòsit

L'Ajuntament de l'Espluga de Francolí ja ha encarregat a la Diputació de Tarragona la redacció del projecte que ha de servir per recuperar l'antic dipòsit de Sant Miquel que servirà per emmagatzemar l'aigua provinent del ramal del CAT. Des d'aquest dipòsit es preveu una canalització directa a la zona industrial, per tal d'abastir a una part de la indústria directament amb aigua del CAT.

Pel que fa al projecte de connexió al ramal del CAT, ja s'ha aprovat definitivament. Va ser en el ple municipal del 9 de febrer d'aquest any, on es va aprovar amb la nova xifra de la inversió, 1.959.405,33 euros. L'obra estarà finançada amb 500.000 euros provinents d'una subvenció nominativa de la Diputació de Tarragona. L'ens supramunicipal dotarà el seu pressupost amb aquesta partida amb la modificació de crèdit prevista per a finals de març. 

Amb tot això, també es preveu iniciar els tràmits per a la redacció del Pla d'Emergència davant la Sequera. Aquest pla ha de ser el protocol que ha de regir les actuacions i restriccions d'aigua en els futurs episodis de sequera. Hi ha la voluntat d'establir aquests criteris tècnics que han de servir per fer una gestió més estructurada no només en episodis de sequera sinó en els estadis previs. Per a la redacció d'aquest document es demanarà una subvenció al Departament d'Agricultura Acció Climàtica i Agenda Rural