Un bomber del Vendrell rebutja un guardó de la Generalitat: «em trairia a mi mateix»

Marc Arbós rebutja la medalla de bronze pels vint anys de servei i reitera la queixa per la manca d'efectius al parc vendrellenc

Imatge d'arxiu d'un camió de bombers del Vendrell amb una pancarta de protesta.
Imatge d'arxiu d'un camió de bombers del Vendrell amb una pancarta de protesta. | TGNDigital
04 d'abril del 2023
Actualitzat a la 13:26h
"No, Molt Honorable president Aragonès, Joan Ignasi Elena i Direcció de Bombers de la Generalitat de Catalunya, no aniré a recollir la medalla de bronze pels 20 anys de servei. I no perquè no estigui content i orgullós d'exercir aquesta professió, sinó perquè em trairia a mi mateix". Així comença el fil de Twitter que Marc Arbós, bomber del parc del Vendrell, ha publicat aquest dilluns 3 d'abril.

Arbós fa més de vint anys que és bomber i aquest mes d'abril està citat per recollir la medalla de bronze amb la qual es reconeix aquesta antiguitat. Però el vendrellenc ha decidit no assistir a l'acte i aprofitar aquesta avinentesa per reiterar, a títol personal, les queixes per la manca d'efectius del Parc del Vendrell.

Quinze anys reclamant una pujada de mínims al parc

Al fil, Marc Arbós recorda que fa més de quinze anys que demanen "una pujada de mínims" al parc, ja que els actuals efectius són totalment insuficients davant la crescuda "descontrolada" de població del territori. El vendrellenc lamenta també la manca de resposta per diferents de les problemàtiques que afecten el Baix Penedès, com l'atur, l'ocupació d'habitatges, la sobrecarrega a les escoles, i la saturació a l'Hospital del Vendrell.

Pel que fa al Parc de Bombers, Arbós afirma que és el que té "més sortides per bomber des de fa més de quinze anys". El fet de comptar amb només cinc efectius per torn, impedeix que hi hagi dues sortides simultànies, ja que el mínim de Bombers per sortida és de tres. Per això des del parc fa temps que demanen que els efectius mínims siguin sis, amb la qual cosa caldria passar dels 32 bombers actuals als 39.

El bomber acaba fent referència als problemes de seguretat que tenen: "ja sabem quina és sempre la resposta, els accidents mortals que patim són per no haver seguit els protocols. Uns protocols que només s'aguanten sobre un paper i no a peu de carrer". Al Parc de Bombers del Vendrell ja fa quinze anys que llueix una pancarta on el cos manifesta el perill que suposa aquesta manca d'efectius. Un perill que, amb l'actual context de sequera, és més evident que mai.