El sector petroquímic de TGN celebra la regulació de les xarxes elèctriques tancades

L'AEQT considera que és una oportunitat per eliminar alguns dels greuges i dèficits de competitivitat amb els competidors de la resta d'Europa

La indústria química de Tarragona considera un pas endavant important l'aprovació del Reial Decret.
La indústria química de Tarragona considera un pas endavant important l'aprovació del Reial Decret. | ACN
26 d'abril del 2023
Actualitzat a les 15:47h

El Consell de Ministres va aprovar aquest dimecres el Reial Decret pel qual es desenvolupa el procediment i els requisits per a l'atorgament de l'autorització administrativa de les xarxes tancades de distribució d'energia elèctrica. Aquesta mesura, destinada als polígons industrials, permetrà reduir els seus costos energètics, en compartir un mateix punt d'accés al sistema elèctric, millorant així la seva competitivitat.

En roda de premsa, la vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va destacar que aquesta era una regulació que demanaven "des de fa anys" els pols industrials del país i que es tracta d'una solució similar a la manera en què funcionen les comunitats energètiques locals.

Ribera va afegir que amb aquest procediment, diferents plantes industrials podran participar d'una xarxa tancada dins del polígon que es connecta a un únic punt del sistema elèctric, la qual cosa permetrà, a més, un estalvi en el cost de l'electricitat a cadascuna de les plantes connectades, així com per al conjunt del sistema elèctric.
 

L'AEQT considera "positiva" la regulació de les xarxes tancades de distribució elèctrica

L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha valorat com un avenç l'aprovació del Reial Decret que, finalment, regula la implantació de xarxes tancades de distribució elèctrica a Espanya, 14 anys després que fossin aprovades a nivell europeu per una Directiva de l'any 2009.

El sector petroquímic de Tarragona considera "positiu" que, finalment, aquesta configuració elèctrica es contempli en l'ordenament jurídic espanyol, i constata que la regulació ofereix l'oportunitat de millorar parcialment la situació i eliminar alguns dels greuges i dèficits de competitivitat amb els seus competidors de la resta d'Europa.

En aqusest sentit, l'AEQT assenyala que "caldrà veure com evolucionen els aspectes econòmics associats a la reducció dels peatges, on la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), segons el nou Reial Decret, tindrà un paper determinant".

També es valora positivament que, en el text finalment aprovat, el govern espanyol hagi inclòs algunes de les al·legacions que s'havien presentat des del sector químic. En aquest sentit, lamenten que alguns plantejament no s'hagin acceptat.