1 de 10
TRÀNSIT

Dispositiu especial de Trànsit pel pont de l'1 de maig: més controls i limitacions

Els Mossos desplegaran més de 1.200 agents a les carreteres catalanes per reforçar la seguretat viària

Diversos vehicles circulen per l'autopista AP-7. | Albert Segura/ACN
per TarragonaDigital, Barcelona | 27 d'abril de 2023 a les 13:38 |
El Servei Català de Trànsit (SCT) preveu que prop de 440.000 vehicles surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona entre les tres de la tarda de divendres 28 d'abril i la mateixa hora de dissabte 29 d'abril, amb motiu de la festivitat de l'1 de maig, que enguany cau en dilluns i permetrà a la ciutadania gaudir d'un pont de tres dies.

A més, entre les dotze del migdia i la mitjanit del primer de maig, es calcula que retornaran a la zona d'influència de la capital catalana 270.000 vehicles. Un total de 1.202 agents dels Mossos d'Esquadra participaran en un dispositiu especial per reforçar la seguretat viària i que inclourà 1.228 controls arreu del territori.


Aquesta operació especial de l'1 de maig marca la transició entre la mobilitat d'hivern i la pròpia del l'estiu, ja que l'augment de les temperatures farà que molts ciutadans optin per traslladar-se cap a destinacions de platja com la Costa Brava i la Costa Daurada.

En aquest sentit, es tornarà a caracteritzar per la concentració de desplaçaments per l'AP-7, un fet que s'experimenta des que és un eix viari alliberat de peatges.

 

Els intervals amb més problemes de mobilitat

Durant l'operació sortida, la previsió és que els problemes més importants de mobilitat es produeixin divendres 28 d'abril entre les dues del migdia i les nou de la nit i dissabte 29 d'abril entre les onze del matí i dos quarts de tres de la tarda. 

Les vies on s'espera més volum de vehicles són l'AP-7, la C-32, les carreteres de l'entorn de Barcelona, com la B-23, la B-30 o la C-58, i algunes properes a les zones de costa com la C-65/C-31 a Santa Cristina d'Aro, la GI-600 a Blanes o la carretera N-340 a Tarragona.

 

Més de 1.228 controls dels Mossos

Entre les tres de la tarda de divendres 28 d'abril i les dotze de la nit de dilluns 1 de maig, un total de 1.202 efectius de trànsit dels Mossos s'encarregaran de vetllar per la seguretat viària. En aquest context, efectuaran 1.228 controls en vies de màxima mobilitat i també en carreteres secundàries.

En concret, les previsions apunten que se'n faran 309 d'alcoholèmia i drogues; 201 de seguretat passiva; 172 de motocicletes; 270 de distraccions; 197 de velocitat; i 79 de transports.

 

Mesures que millorar la fluïdesa del trànsit

Amb la finalitat de millorar la fluïdesa, i de forma preventiva, el Servei Català de Trànsit (SCT) adoptarà una sèrie de mesures especials de circulació, d'ordenació i de regulació del trànsit. Entre aquestes, destaca la instal·lació durant l'operació retorn de dilluns, de tres carrils addicionals al sentit contrari a l'habitual en diversos trams de l'AP-7.

Així mateix, divendres 28 d'abril, entre les tres de la tarda i les nou de la nit no podran circular vehicles pesants per l'AP-7, entre la Roca del Vallès i Martorell, en ambdós sentits, ni tampoc entre Martorell i Gelida, en sentit sud. Dissabte 29 d'abril, entre les nou del matí i les dues de la tarda els camions tampoc podran utilitzar el tram sud de l'autopista entre Martorell i Gelida.

A banda, dilluns 1 de maig, entre les tres de la tarda i les nou de la nit, els camions estaran restringits a l'autopista, entre Sant Celoni i Montornès del Vallès i entre Banyeres del Penedès i Castellbisbal. Durant l'operació retorn, el pas de vehicles pesants també afectarà la B-23, entre Castellbisbal i Sant Feliu del Llobregat, i a la C-32, entre Canet i Montgat.

A més, tornarà a aplicar-se la limitació de 100 quilòmetres per hora per als vehicles lleugers a l'AP-7. La mesura s'aplicarà al tram que va de Martorell a Gelida, tant divendres com dissabte de sortida i dilluns de retorn. 
Participació