Quan Calafell era el «paradís terrenal» dels escriptors del boom llatinoamericà

El municipi acull el primer congrés internacional Carlos Barral, que explora el lligam de l'editor amb els autors de la litearura llatinoamericana

La casa Barral de Calafell.
La casa Barral de Calafell. | ACN
09 de maig del 2023
"Érem totalment inconscients perquè pensàvem que Calafell era nostre, el paradís terrenal. Va ser la continuació de la 'gauche divine', però amb fills". Així descriu Berta Muñoz Arrazola al llibre 'Aquellos años del boom' de Xavi Ayén, com van viure molts escriptors i intel·lectuals llatinoamericans la seva relació amb Calafell.

Ara fa 50 anys que figures totèmiques com Gabriel García Márquez, Julio Cortázar, Mario Vargas Llosa, Carlos Fuentes, Jorge Edwards o Cristina Peri Rossi visitaven aquesta població baixpenedesenca gràcies a l'acolliment que els prestava l'editor i poeta Carlos Barral. Per commemorar l'efemèride, s'ha impulsat pels dies 1 i 2 de juny el primer congrés internacional Carlos Barral, que es farà entre la casa museu de Calafell i la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona.

El lligam de Barral i el boom

Des de l'Ajuntament de Calafell expliquen que aquesta primera trobada acadèmica explorarà "el lligam de Barral com a editor amb els escriptors que van encarnar el boom de la literatura llatinoamericana". Uns autors que van passar per Calafell entre les dècades de 1960 i 1980 i que, en alguns casos, fins i tot s'hi van acabar instal·lant algun temps.

El congrés neix d'un conveni signat entre el consistori i la URV i ha de tenir un caràcter anual. Cada edició es dedicarà a un dels escriptors que van passar per Calafell, començant enguany pel colombià Gabriel García Márquez, Premi Nobel de Literatura l’any 1982. La Facultat de Lletres de la URV acollirà diverses ponències i conferències totes dues jornades.

A la Casa Barral de Calafell hi haurà una conferència del periodista Xavier Ayén el dijous 1 de juny i una taula rodona amb la família Barral el dia 2. També es faran visites a la Casa Museu i a diferents espais de Calafell que van ser importants en aquestes relacions entre els escriptors.
 
Carlos Barral, en una imatge d'arxiu.

Carlos Barral, en una imatge d'arxiu. Foto: Ajuntament de Calafell