Els regants de Riudecanyes demanaran la declaració de 'zona catastròfica' si es queden sense reg

La comunitat de regants del pantà de Riudecanyes creu que quedar-se sense el reg necessari tindrà «conseqüències molt greus sobre tota la indústria agroalimentària»

El pantà de Riudecanyes es troba al 7% de la seva capacitat.
El pantà de Riudecanyes es troba al 7% de la seva capacitat. | Laia Solanellas
09 de maig del 2023
Actualitzat a les 16:29h
La sequera és un dels problemes més importants que afronta el país ara mateix. És un fet que l'aigua és molt escassa en aquests moments i cal optimitzar-la al màxim, i de fet més d'una quarantena de municipis de la demarcació de Tarragona ja han entrat en fase d'excepcionalitat i s'estan aplicant restriccions d'aigua.

El pantà de Riudecanyes és un dels que més està patint les conseqüències de la falta de pluja. La Comunitat de Regants va celebrar la seva assemblea ordinària el passat 5 de maig, i durant el seu transcurs va aprovar autoritzar la Junta de Govern que demani la declaració de 'zonacatastròfica' si s'acaba confirmant que no es podrà regar aquesta temporada.

Aquest fet permetria poder demanar als governs de la Generalitat de Catalunya i l'Estat espanyol diversos ajuts als regants i a la Comunitat de Regants afectada per aquesta situació. 

Sense aigua a Riudecanyes


Durant l'assemblea, els regants van explicar que el pantà "no té aigua per al reg dels seus dos cultius principals, l'avellaner i l'olivera". Segons van detallar, aquesta situació comporta "conseqüències molt greus, com ara la necessitat d'arrencar els avellaners que no tinguin alternatives de reg, la pèrdua de la collita d'olivera".

Això, es traslladaria en "repercussions sobre tota la indústriaagroalimentària que gira al voltant d'aquests conreus", van assegurar els regants. Una altra de les conseqüències evidents seran les pèrdueseconòmiques dels regants: "Sense poder regar i amb la gent sense ingressos, es farà difícil el cobrament de les taxes de manteniment".

Augment del risc d'incendi


Una altra preocupació, lligada a la situació de sequera, és el risc d'incendi. Segons els regants, la falta de reg i l'abandonament dels camps pot provocar "un increment de la massa forestal i del risc d'incendi, a més d'un descontrol de la fauna salvatge i l'increment de la petjada de carboni, per tant, és una problemàtica que afectarà a tota la societat".

Durant l'assemblea també es van proposar alternatives per a poder disposar de més aigua, com aprofitar-ne de regenerada per les depuradores i també aportacions d'aigua de l'embassament de Siurana

De fet, la Comunitat de Regants va assegurar que "si el 2021 s'hagués tirat endavant amb la proposta que l'ACA va presentar a la taula del Siurana, ara potser la situació no seria tan greu".

Finalment, la comunitat té previst fer una concentració el pròxim dissabte, 13 de maig, al pantà de Riudecanyes per tornar a exigir a les administracions hidràuliques (CHE i ACA) i al Departament d'Acció Climàtica que es materialitzin les aportacionsd'aigua per a la Comunitat de Regants.